Insändare

Insändare: ”Klimagsmart” veggokost i skolorna är inget genomtänkt beslut

Förra året lämnade jag in ett medborgarförslag om att Ystads kommun borde revidera sitt beslut om att bara servera klimatsmart veggokost i skolorna vissa dagar, men det föll tyvärr inte i god jord hos våra lokala politiska företrädare som förkastade det hela, bland annat baserat på underlag från kommunens kostansvarige som konstaterade att dessa luncher var utmärkta ur näringshänseende.
Ystad • Publicerad 8 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolmaten ska stilla hungriga barn, och då duger inte veggokosten, anser Jenny Piper.
Skolmaten ska stilla hungriga barn, och då duger inte veggokosten, anser Jenny Piper.

Visst må maten vara näringsriktig, men det förutsätter att barnen äter maten.

Dagens lunch i mina barns skola var ”Klimatsmart: Vegetarisk sojagryta med röd curry, lime, kokosgrädde och nudlar” men ingen alternativrätt.

Hur kan rätten klassificeras som ”klimatsmart” när majoriteten av varorna måste transporteras från andra sidan jorden?

Besprutningen av sojafält runt om i världen är dessutom en av de största orsakerna till att bisamhällen dör och sojaodlingen i sig medför ökad avverkan på Amazonas regnskog.

Hur många barn tycker om röd curry?

Hur många hade accepterat att det bara serverades kött vissa dagar i skolan, men inga alternativ för vegetarianer?

Hade det accepterats att vi bara serverade fläskkött vissa dagar, trots att många barn av religiösa skäl inte kan äta den typen av mat?

Vad hände med närodlat och lokalproducerat?

Klimatsmart är ett hitte på-ord som saknar vetenskaplig bäring och används av våra styrande för att vinna godhetspoäng på bekostnad av våra barn som får gå hungriga när de behöver en sund kost från hela kostcirkeln under tiden de växer.

Jag har pratat med personalen i skolmatsbespisningen och de hade gärna gjort annorlunda om de fick, men de har inte fria händer utan styrs från kommunen genom politiska beslut.

Frågan är bara varför barn som är icke vegetarianer ska tvingas äta kost utan att få alternativ, när barn som är vegetarianer aldrig tvingas äta kött?

Det mest ”klimatsmarta” hade trots allt varit om kommunen istället för att göra dyra upphandlingar med inköp som framför allt består av import, skulle köpa in kött/fågel/fisk från lokala producenter som tillagades i våra skolkök.

Vi har grisar, kor, får, kycklingar samt grönsaksodlare in på knuten – det är skandal att vi istället importerar maten!

Om kommunen vill göra en insats genom att värna om miljön och undvika dyra samt miljöförstörande transporter, så borde man tänka om och tänka rätt - det är inte meningen att våra barn och äldre ska tvingas betala det högsta priset för att kommunen måste spara pengar på grund av att man inte klarar att hålla budgeten.

Jenny Piper

oberoende skribent