GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Nu är SD med och styr Skurups kommun

Det kan väl inte ha undgått någon att Moderaterna, Centern, Skurupspartiet och Sverigedemokraterna ändrade på blockgränserna vid måndagens möte i kommunfullmäktige.
Skurup • Publicerad 6 november 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lars Nyström och Jörgen Lidfeldt, SD
Lars Nyström och Jörgen Lidfeldt, SD

Tillsammans har de 25 mandat mot oppositionens 16 och kunde ta alla presidieplatser i kommunfullmäktige och valberedningen, tvärt emot de oskrivna regler som finns om att oppositionen ska ha andre vice ordförande i KF och vice ordförande där det bara finns en vice.

Det är fullt möjligt att införa den här sortens diktatur eftersom det inte finns någon lagstadgad regel om proportionella val när det gäller val av presidier.

Centern försöker att låtsas att de inte ger stöd åt Sverigedemokraterna eftersom de röstade blankt när de skulle betala tillbaka SD:s stöd för Ann-Helén Nilsson som fullmäktiges ordförande.

Sanningen är att SD inte gjorde anspråk på ordförandeposten. De har helt enkelt ingen som skulle klara uppgiften.

Centerns tre blankröster när det gällde andre vice hade ingen betydelse för utgången. Detta var uppgjort i förväg för att Centern skulle kunna låtsas vara oskyldiga till stöd åt SD. Det är rätt naivt av Centern att försöka inbilla sina väljare och andra Skurupsbor motsatsen.

Sverigedemokraterna vill försöka att inbilla Skurup att de är i opposition, trots att de nu ingår i en majoritet med M, C, Skup och SD med tillsammans 25 mandat.

Detta är genomskinligt. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Sanningen är att det finns ett styrande block och en opposition som består av S, V, Mp, KV och L. Detta är den nya politiska kartan.

Det ska nu bli intressant att följa hur det styrande blocket tänker verkställa sina löften till väljarna.

Det finns många konflikter, men en sak är gemensam, människosynen. Då gäller det inte bara invandrare utan kommunens personal och Skurups invånare, som sannolikt får betala ett högt pris för turerna i den nya sandlådan.

Magnus Alm (S)

Lena Axelsson (S)

Sylve Qvillberg (S)

Läs mer