Insändare

Insändare: Ologiska resonemang om sommarjobb och sommarlov

Ystad Artikeln publicerades
Göran Göransson (KD) ska inte lägga ner några verksamheter.
Foto: Mark Hanlon
Göran Göransson (KD) ska inte lägga ner några verksamheter.

När man läser Göran Göranssons (KD) inlaga om sommarjobb hajar man till på grund av bristen på logik.

Han börjar på sedvanligt borgerligt sätt med att åkalla deras mantra, underskott och en budget i balans.

Man måste fråga sig; Sedan när har ett borgerligt styre kunnat producerat en budget i balans? Mig veterligen aldrig.

När Socialdemokraterna tog över 2014 så var ladorna tomma och underskotten stora. Låt vara att de hade dolts bra men likväl fanns de där.

När de borgerliga satt i regering under åtta år växte utlandsskulden massivt, en skuld vi fortfarande betalar av idag på samma sätt har det varit med tidigare borgerliga regeringar.

Så att fyrklövern, (jo jag kallar er för fyrklöver för Sverigedemokraterna för ju ingen som helst oppositionspolitik här i Ystad utan går i Moderaternas Liberalernas och Kristdemokraternas ledband, säger sig värna om budgetar i balans är enbart en chimär som du, Göran Göransson, försöker slå i väljarna.

Sanna mina ord när bokslutet över mandatperioden kommer 2022, så kommer vi se massiva underskott och en markant försämrad service till invånarna jämfört med 2018.

Nu vill Göran Göransson svika ungdomarna. Han vill säga upp hyresavtalet för Ungdomens hus, kulturskolan, Marietorp och Marinpedagogiskt centrum även om han inte direkt sa så i en sedvanlig lång utläggning vid senaste kommunfullmäktigemötet.

Svaret blev ett ”jag får se, kanske, kanske inte”.

Man kan undra lite över den logik som Göran Göransson använder sig av i frågan. För om han säger upp hyresavtalen med Samhällsbyggnad så får denna nämnden ett underskott på grund av minskade hyresintäkter som då kommer att belasta kommunens totala budget.

Är det att spara? Knappast, det enda som kommer att ske är att ungdomarna blir husvilla och får mer tid att dra runt på stan med allt vad det innebär.

Sen till sommarjobben, här kraschar resonemanget helt. Göran Göransson skriver: ”Enligt den information som jag tagit del av har sommarjobben tyvärr inte varit så attraktiva som man kunde ha förväntat sig. Ungdomar verkar inte ha nappat på möjligheterna, som funnits i den grad, som man hoppats”

Okey, om Göran Göranssons påstående är korrekt så behövs ju inga neddragningar, då är ju verksamheten självreglerande, och de pengar som inte går till sommarjobben går tillbaka till budgeten, så varför överhuvudtaget lägga fram ett sådant förslag?

Sedan till hans andra förslag att korta sommarlovet. Hur tänker han? Genom att införa mer skoltid skulle då kostnaderna för bun bli mindre? Logisk sett borde kostnaderna istället öka dramatiskt. Hur går det då med den av Göran Göransson så vurmade budgeten i balans?

Lars Toftemar (S)

Medborgare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.