Annons
Insändare

Insändare: Politik är inte att skrika högst

En märklig text fanns på insändarsidan i torsdags 28 mars. I Christer Grankvists ”Hur ska skkolorna klara sina uppdrag?” målades en bild av att jag inte hade engagemang att vara ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Simrishamn. Det är såklart fel.
Simrishamn • Publicerad 4 april 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrislundsskolan, utbyggnad. Genre Simrislund.
Simrislundsskolan, utbyggnad. Genre Simrislund.

Länge har den politiska kulturen i Simrishamn handlat om att vakta på sitt eget revir. Då kanske det är svårt att förstå att kommunens nya ledning ser till hela kommunens väl i de beslut som fattas?

Länge har det också varit svårt att följa de beslut som fattats för att beslutsgången inte varit logisk. Då är det möjligen ovant att beslut ska fattas i rätt ordning?

Annons

Simrishamn har stora utmaningar och våra resurser ska läggas på rätt saker. Vi måste förbereda oss för tuffare tider och se till att ha en vettig ekonomi i kommunen. Annars så kommer både både barn och äldre i framtiden få betala priset.

Det är inte ett enkelt jobb att ta ansvar också för framtiden men det är nödvändigt. Vår kärnverksamhet är kvalitet i skola och förskola och den kräver långsiktighet.

Christer Granqvist låtsas att en start av Skillinge skola kräver att vi nu anslår 2 miljoner extra till bun utöver de 395 miljoner nämnden redan fått i årets budget. Det är inget annat än ett politiskt spel.

Det finns en utmärkt utredning gjord som vi kommer att kunna använda som beslutsunderlag när beslut ska fattas. I den framkommer det tydligt vad som måste göras och när det ska göras om vi fattar beslut om en skola. Uppstarten görs då i januari det året som skolan i så fall ska starta. Då måste en ordentlig finansiering till. Inte nu.

Granqvist och Socialdemokraterna driver nu linjen att en halv procent mer eller mindre till skolan är skillnaden mellan katastrof och framgång, mellan engagemang och att vara oengagerad.

Man kanske inte ska förvänta sig att en socialdemokratisk opposition ska ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar, utan bjuder över vilken nivå vi som styrande koalition än lägger oss på. Men någon måtta måste det ändå vara i att framhäva sig själva och vad dessa pengar räcker till. Politik handlar inte om att skrika högst..

Det finns olika sätt att bedriva oppositionspolitik. Det går att vara konstruktiv, tänka på kommunens bästa och samtidigt driva sin egen politik. Det går också att fokusera på det politiska spelet och att sänka sin motståndare.

Christer Grankvist är en passionerad skolpolitiker och det märks. Min förhoppning är att vi trots allt kan jobba gemensamt för det bästa för Simrishamns skolor.

Malin Henriksson (L)

Ordförande, barn- och utbildningsnämnden Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons