Insändare: Samarbeta för att värna om det Sverige vi vill ha
En FN-rapport nyligen gav en annan Sverige-bild som världens sjunde land sett till bland annat inkomst, utbildning och hälsa. Visst finns även problem och utmaningar men måste sättas in i sitt rätta sammanhang.
Sverigedemokraterna har inte tolkningsföreträde av vad som är svenskt. Vi är nog många som gärna lyfter ”blå-gula” symboler i olika sammanhang.
I ett föränderligt samhälle är ”svenskhet” något annat än den var för hundra år sedan. Inte minst kräver globaliseringen att vi är en del av världen för att utvecklas som nation.
Det finns exempel i vår omvärld som förskräcker; Trump´s USA, Ungern och fler länder. I detta perspektiv är kampen för rättvisa och solidaritet lika aktuell. Ett samhälle som isolerar sig och lämnar de svaga därhän, riskerar att rasera både utveckling och medmänsklighet.
Jag är inte lika stolt över att vara skåning med det valresultat vi fått. Vart har ”öppna landskap” tagit vägen?
Vi var illa förberedda inför de flyktingströmmar som hösten 2015 hoppades finna en fristad i Sverige undan krig svält och död. Men mycket har därefter gjorts för en reglerad och rättssäker invandring.
Nu är allas vår utmaning att inkludera och integrera med likvärdiga rättigheter och skyldigheter.
Hoppet står till alla goda krafter i Skåne och vårt avlånga land, vilket inte minst de mångas ideella engagemang visade hösten 2015.
Mycket positivt har hänt under den senaste mandatperioden. Det byggs bostäder som aldrig förr, välfärden har tillförts mer resurser än någonsin, sysselsättningen är historiskt hög. Det går bra för Ystad och Sverige.
Men även sakpolitiska frågor har en värdegrund, som förhoppningsvis fortsätter att handla om medmänsklighet, jämlikhet och respekt för allas lika värde. Här känns SD:s värderingar fjärran.
Vad har SD bidragit med annat än nej-sägande? Vem är välkommen i SD:s Sverige?
Jag vill inte tro att rasismens fula tryne ensamt kan förklara rösterna på SD? Möjligen känslor av rädsla inför det som är annorlunda i stället för att se mångfalden som en tillgång. I ett starkt samhälle får alla plats och bidrar efter förmåga.
Med den politiska osäkerhet som råder, hoppas jag och andra, att övriga partier sätter sig över partipolitiska lojaliteter och samarbetar för att vi ska få en stabil politisk ledning. För det handlar ytterst om vilket Sverige vi vill ha!
Margaretha Gundel
Ystad