Annons
Insändare

Insändare: Simrishamn borde lära av Ystads kommun

Svenskt näringslivs rapport om Företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner har kommit. I Simrishamn gräver man ned sig i detaljerna men undviker att diskutera Företagsklimatets betydelse för kommunens ekonomi och utveckling.
Simrishamn • Publicerad 11 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fiske- och handelshamnen i Simrishamn.
Fiske- och handelshamnen i Simrishamn.

Rankingen baseras på intervjuer med företagarna och en bedömning av hur förutsättningarna för företagandet ser ut i kommunen. Bedömningen görs av Svenskt näringsliv baserad på offentlig statistik.

Förutsättningarna för företagandet i Simrishamn bedöms som något bättre än för genomsnittet av Sveriges kommuner men något sämre än i Ystad och Tomelilla.

Annons

Enligt företagarna är Företagsklimatet däremot en katastrof. Deras omdöme placerar Simrishamn på plats 285 bland Sveriges 290 kommuner.

I det bottenträsket har Simrishamn befunnit sig sedan 2002 och lär stanna kvar där såvida kommunens nya regim inte tar Företagsklimatet på allvar, stryker ett streck över de senaste tio årens misslyckade näringslivspolitik och gör en omstart.

Med en ny långsiktig strategi, klara mål, ny laguppställning och en uthållig budget kan utvecklingen vändas. Det finns ett klart samband mellan Företagsklimatet i en kommun och den ekonomiska utvecklingen.

En positiv ekonomisk utveckling tryggar välfärden och samhällets service. I Simrishamn bli det allt svårare att leva upp till medborgarnas krav om den negativa utvecklingen inte vänds.

Lär av Ystad – hur smärtsamt det än kan vara. Sedan 2015 har företagarnas omdöme om Företagsklimatet lyft Ystad från plats 140 till plats 42 bland Sveriges kommuner.

Idag är Ystad en inflyttningskommun med ökande skattekraft, ökande sysselsättningsgrad och så vidare.

Även i Tomelilla går trenden åt rätt håll - I Simrishamn åt fel. (Källa: Näringsliv och arbetsmarknad 2017)

En företagare som inte ser möjligheter i Simrishamn investerar inte eller väljer att flytta. Enligt Sveriges näringsliv har 40 procent av företagarna i Simrishamn funderat på att flytta. I Ystad är motsvarande andel cirka 10 procent.

Eftersom en ny näringslivspolitik måste vara långsiktig måste den tas fram i bred politisk samverkan utan låsningar till dagens uppenbart misslyckade strategi.

Engagera personer som vet vad som krävs för att skapa ett positivt företagsklimat och vilja att satsa på Simrishamn. Den processen piggar upp ett misstroget näringsliv.

Annons

Men först och främst – acceptera att Simrishamn har ett stort problem som måste lösas.

Klas Göthe

Politiskt oberoende

Annons
Annons
Annons
Annons