GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Starkt stöd för skolavslutningar i kyrkan

I julas skrev jag en uppmärksammad insändare om att skolavslutningen i Hedeskoga inte skulle hållas i kyrkan och för Sövestads skola var det första gången på över 100 år som en julavslutning inte skulle ske i kyrkan.
Hedeskoga • Publicerad 27 maj 2018 • Uppdaterad 28 maj 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stöde för skolavslutningar kyrkan är starkt. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.
Stöde för skolavslutningar kyrkan är starkt. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.Foto: MONS BRUNIUS

Efter att vårdnadshavarna i dessa skolor fyllt i en enkät om hur de upplevde avslutningen i skolans lokaler så har skolans ledning nu beslutat att även sommaravslutningen ska hållas i klassrummen.

Detta känns så klart både ledsamt och trist eftersom det är en gammal kär svensk tradition som nu går i graven.

Jag har själv väldigt trevliga minnen från mina skolavslutningar som samtliga var i kyrkan – från första klass ute på landet upp till sista ring i gymnasiet i Norrköping och det är med sorg i hjärtat jag nu konstaterar att jag inte kommer att få föra denna underbara traditionen vidare till mina barn.

Under min gymnasietid hade vi både muslimer och ateister i klasserna, men det var ändå aldrig några problem för samtliga elever att deltaga i skolavslutningen i kyrkan eftersom den inte på något sätt har religiösa förtecken.

Enligt en undersökning som Svenska Dagbladet skrev om i juni förra året, vill en majoritet av svenskarna ha skolavslutningen i kyrkan – 78 procent av de som tillfrågades anser att det vore ett dåligt förslag att förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Motsvarande andel 2012 var 78 procent och 2011 75 procent.

Det fortsatt starka stödet för avslutningar i kyrkan har en naturlig förklaring enligt lektor Viktor Aldrin: ”Trots utspel från olika grupper har det inte förändrats nämnvärt. Detta har nästan inget med religion alls att göra utan skolavslutningar i kyrkan klassas som en svensk tradition som man inte vill förbjuda”.

Huruvida ens barn får fira skolavslutning i kyrkan verkar dock bero på var i Sverige man bor samt i vilken skola barnet går i.

Bara i Ystads kommun skiljer sig firandet markant åt eftersom vissa skolor firar just i kyrkan, trots att de är lika trångbodda som i Sövestad och Hedeskoga – de löser det helt enkelt genom att dela upp firandet i två olika sessioner.

Vad är det som har hänt med vårt land som gör att vi inte längre kan fira skolavslutningar i kyrkan och stoltsera med svenska flaggan? Vi ska inte behöva skämmas för att vi vill bevara våra seder och traditioner.

Svenska flaggan är vacker och självklart ska vi stolt kunna hissa den eller vifta med den i olika sammanhang – till exempel vid studenten.

Jag tycker att det är dags för svenska folket att bli lite mer nationalistiska och våga stå för sin kultur istället för att låta vissa avfärda det som oviktigt – inte minst med tanke på våra barn.

Jenny Piper

Oberoende skribent