unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Stelbenthet och lathet av Ystads kommun

Som lantbrukarbarn, företagare, delaktig i familjejordbruket hemma samt småbarnspappa som inom några år ska skicka mitt barn till skolan är det många känslor som kommer upp till ytan när jag läser Ystads Allehandas artikel om Ystads kommuns upphandling av kött till skolor och kommunens boende.
Mest utländskt finns det risk för att det blir på Ystads skolor.
Mest utländskt finns det risk för att det blir på Ystads skolor.
Foto: Pernilla Rudenwall
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi bor i ett land med några av världens starkaste djurskyddslagar och vi har ett jordbruk som många andra länder ser upp till.

Läser man artikeln i Ystads Allehanda 31 augusti om Ystads kommuns upphandling av kött till kommunens diverse kök så verkar inte detta vara av något värde alls.

De säger att de har inte ändrat några krav i upphandlingen för att göra det lättare för aktörer med utländska råvaror och billigare producerat kött att vinna upphandlingen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Frågan man kanske ska ställa sig istället är, vad har Ystads kommun inte gjort för att gynna svenska och lokala råvaror att kunna vinna upphandlingen dom precis genomfört?

Detta är i mina ögon ett skolexempel på stelbenthet och lathet av tjänstemän som får betalt av kommuninvånarna och ska jobba för kommuninvånarna.

Hur ska jordbruksföretag tänka när de sitter och tittar på framtida investeringar och satsningar när ens egen kommun inte anstränger sig för att gynna de lokala företagarna och producenterna som dessutom betalar delar av deras lön.

Man kan ju lugnt säga att de ansvariga för denna upphandling har skjutit sig själv i foten.

Jag är lyckligtvis boende i Simrishamns kommun och mitt barn och äldre påverkas inte av detta amatörmässiga arbete.

Men då Ystad, Tomelilla och Simrishamn har mycket samarbete finns det en viss risk att detta tänk sprider sig.

Så min vädjan till Simrishamns kommun är, tänk noga efter när det är tid för er att genomföra liknande upphandlingar.

Jag syftar inte enbart på livsmedel utan jag hoppas att de som styr i min kommun gör allt för att gynna lokala företagare som skapar arbete till kommuninvånare och betalar skatt i kommun när upphandlingar som denna görs.

Marcus Jönsson, Östra Tommarp