Insändare

Insändare: Vad tycker Miljöpartiet när M och SD ska samarbeta?

Ystad Artikeln publicerades
Foto: -

Miljöpartiet har under nuvarande mandatperiod samarbetat med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna här i Ystad. Nu när Moderaterna och Sverigedemokraterna ska samarbeta uppstår frågan hur Miljöpartiet ställer sig till denna samverkan.

Vi har sett hur M står sida vid sida med SD på Stortorget och kampanjar tillsammans. Man framför ett gemensamt budskap till väljarna, med skattesänkningar, nedskärningar och främlingsfientlighet som huvudbudskap.

Att Moderaterna kastat all moral överbord när de förkastat förre statsminister Reinfeldts åsikter om samarbete med SD är ju ett problem som alla anständiga Moderatväljare får brottas med.

Men att Miljöpartiet i Ystad utan att blinka fortsätter sitt samarbete med dessa partier på högerkanten är för mig en gåta. Hur kan detta parti ens kunna tänka sig att ingå i ett underlag för att kunna skapa en borgerlig majoritet här i Ystad kommun?

M och SD står ju för allt som ni i Miljöpartiet inte står för. De står för invandrarfientlighet gränsande till rasism, de står för kvinnofällor i form av sambeskattning, de står för abortförbud (i SD:s fall), de står för klimatförnekelse som i SD:s fall, de står för att slopa dieselskatter och flygskatter. Skatter som ni varit med om att genomföra på riksplanet.

Hoppas ni är medvetna om att M och SD vill dra ner statsbudgeten med hela 67 miljarder för att ha råd med de stora skattesänkningar som kommer att tillfalla de redan besuttna. Hoppas ni också är medvetna om de stora nedskärningar på välfärden som de föreslår i sina valbudgetar, bland annat vill SD sänka barnbidragen med 12 miljarder.

För Ystads räkning innebär nedskärningarna, med enbart SD:s budget, att kommunen får ett minskat bidrag med 40 miljoner från staten. Följden av den minskningen är att något får stryka på foten för att få budgeten i balans.

På vilka områden tycker Miljöpartiet att detta sparbeting ska göras? Ni tycker kanske att det går bra att spara på miljön, eller vad sägs om att spara på skolan eller varför inte i omsorgen av de gamla?

Som det ser ut idag så är ni i Miljöpartiet här i Ystad kommun tydligen beredda att stödja dessa partier och deras bakåtsträvande politik.

Det är dags nu för miljöpartiet att visa korten innan valet, så att era väljare vet var ni står. Jag tycker dessutom att det är en rättighet för dem att få svar på den frågan innan de går till valurnorna.

Lars Toftemar (S)