Annons
Insändare

Insändare: Varken global uppvärmning eller atomvinter

Hotet mot klimatet är tvåfaldigt. Sedan 50-talet har jordens medeltemperatur stigit med 0,9 grader. Det har lett till att ökenområden breder ut sig, att snö och is i kalla områden smälter och havsnivån höjs.
Klimat • Publicerad 13 april 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Satellitbild av jordklotet. Jordglob.
Satellitbild av jordklotet. Jordglob.Foto: TT

Orkaner och cykloner blir allt våldsammare och orsakar mer skada. Knappt en grad låter inte mycket men om vi jämför det med att medeltemperaturen under istiden var fem grader lägre än idag, förstår vi att läget är allvarligt.

Det andra hotet mot klimatet kommer från kärnvapen. Idag har nio länder kärnvapen, Ryssland och USA ungefär 7000 var, Frankrike, Storbritannien och Kina mellan 200-300, Indien, Pakistan och Israel ett 100-tal, medan Nordkorea har 20.

Annons

Vid en konflikt mellan till exempel Indien och Pakistan, där mindre än hälften av deras kärnvapenarsenal användes, skulle omfattande bränder orsaka en atomvinter över hela norra halvklotet.

Sot och rök i stratosfären, där inga moln finns och inget regn kan rensa bort det, skulle på mycket kort tid sänka medeltemperaturen med 1,3 grader. Det skulle minska möjligheten att odla mat med upp till 40 procent och orsaka massvält.

Idag strejkar skolungdomar världen över för att protestera mot politikernas passivitet i klimatfrågan.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar världens ledare att lyssna på unga människors oro för klimatet och leverera konkreta och ambitiösa lösningar inför nästa klimatmöte i september i år.

Lika viktigt är att världens ledare satsar på arbetet för en kärnvapenfri värld.

Som ett första steg krävs att fler länder följer de 70 länder som redan skrivit på FN-konventionen som förbjuder kärnvapen. Vad väntar Sveriges regering på?

Sara Moser

Jea Jonsson

Tomelilla

Kvinnor för fred

Annons
Annons
Annons
Annons