GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ivo Holmqvist: Åter till plogen efter fullgjort uppdrag i samhällets tjänst

Fortfarande anses det lite osnyggt och genant i England (i motsats till det skrytsamma USA) att tala om ens lön och förmögenhet, om man nu råkar ha en sådan. Länge var det likadant här hemma.
Skåne • Publicerad 21 november 2022
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Harry Truman tillträder som president i USA den12 april 1945. Han efterträder Franklin D Roosevelt. Bilden är tagen i juli 1945 d han just anlänt till konferensen i Potsdam där han ska sammanträda med Churchill och Stalin angående Tysklands framtid efter 2:a världskriget.  När han 1953 inte längre var prtesident återgick han enligt insändarskribenten till sin blygsamma tillvaro som innehavare av en sytillbehörsbutik. Ett sant föredöme menar Ivo Holmqvist i Glemmingebro.
Harry Truman tillträder som president i USA den12 april 1945. Han efterträder Franklin D Roosevelt. Bilden är tagen i juli 1945 d han just anlänt till konferensen i Potsdam där han ska sammanträda med Churchill och Stalin angående Tysklands framtid efter 2:a världskriget. När han 1953 inte längre var prtesident återgick han enligt insändarskribenten till sin blygsamma tillvaro som innehavare av en sytillbehörsbutik. Ett sant föredöme menar Ivo Holmqvist i Glemmingebro.Foto: PRESSENS BILD

Artikeln i lördags om Ystads lokalpolitiker (29 män och 22 kvinnor) var föredömligt faktarik, särskilt uppgifterna om deras löner som inte sällan är rikligt tilltagna – då får man förvänta sig att de gör skäl för dem.

I samma tidningsnummer rapporterades om den nye förvaltningschefen i Skurup och hans lön på 100 000 kronor i månaden som han oblygt kommenterade: ”det tycker jag att jag är värd”. Det är nog inte alla som tycker det, men vi får väl se…

Gemensamt för dem alla är dessutom att de inte blir lottlösa när de är fullgjort sina offentliga uppdrag och plikter. Men det finns en hel del historiska exempel på mindre egennyttiga politiker.

Den amerikanske presidenten Harry S. Truman hade i unga år ägt en sybehörsaffär i sydstaterna. När han 1953 efterträddes i ämbetet av den förre generalen Dwight D. Eisenhower återgick han till sitt opretentiösa civila liv, utan kvardröjande privilegier.

Och anekdoten är sann om Tage Erlanders änka Aina som skickade alla blyertspennor dit de hörde hemma, som det stod på dem: ”Tillhör Statsverket”.

Min morfar som var född 1879 valdes för drygt hundra år sedan in i Riksdagens första kammare för socialdemokraterna. Men han tröttnade snabbt på det politiska käbblet och ställde inte upp för omval utan återgick till sin tjänst som stationsinspektor.

Både han och Truman kände säkert till att den romerske bonden Cincinnatus, som dog 430 före kristus, fullgjorde sina medborgerliga plikter när fosterlandet kallade. Som konsul och senare diktator avvärjde han andra folkslags anfall mot Rom.

Men efter fullgjort värv återvände han till sitt enkla liv vid plogen och på sin gård, utan att ha låtit statskassan berika sig. Föredömligt, kan man tycka…

Ivo Holmqvist, Glemmingebro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.