Annons
Insändare

Ivo Holmqvist: Höj farthindren så fartdårarna får bulor i hjässan

Harry Martinson fick utstå mycket hån, spott och spe för några av sina sena dikter på 60-talet, framförallt i samlingen ”Vagnen”. Där varnade han för en redan då våldsamt expanderande privatbilism, med människor muterade till plåtskalbaggar.
Skåne • Publicerad 10 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högre farthinder för att stävja höga hastigheter, menar insändareskribenten.Foto: Lena Karlsson

Litteraturprofessorn Johan Svedjedal som just nu skriver en ny monografi om honom har låtit Dagens Nyheter trycka några avsnitt ur den som visar att nobelpristagaren var framsynt medan hans yngre häcklare fartdårarna redan då var ute och reste.

Det är inte längre fritt fram att trycka gaspedalen i botten, särskilt inte i tättbebyggda samhällen. Likväl görs det, både av bilister och av motorcykelförare (en min släkting kallade de mest ohämmade av dem organdonatorer, dessvärre med viss rätt).

Annons

Som framgått av flera insändare på den här sidan är oansvariga trafikanters framfart i samhällena runt Ystad ett problem: de håller för hög fart och stannar i värsta fall inte om de kör på och dödar djur.

Se här ett lika enkelt som effektivt sätt att slippa fartbusarnas odisciplinerade framfart genom byarna: Höj farthindren så att bilister som håller för hög hastighet får bulor på hjässan och underredet på bilar och motorcyklar ramponerade.

Ett svagt försvar har hörts, att en sådan åtgärd skulle sinka varuleveranser med några minuter – det får fraktbolagen tåla – och att polisbilar, ambulanser och brandbilar tvingas hålla en civiliserad hastighet de få meter det gäller. Det klarar man säkert, det är inte många sekunder man sparar.

På Industrigatan i Ystad är farthindren höga utan att någon klagat över det, och på kustvägen ut ur Ystad mot Svarte tvingas alla hålla krypfart, utan protester.

Ivo Holmqvist, Glemmingebro

Annons
Annons
Annons
Annons