GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ivo Holmqvist: Om dagens begravningshyenor och bårlärkor

Bårlärkorna är kanske inte så många numera, de svartklädda som i hopp om att få del av begravningskonfekten smög sig med i kyrkan när någon de inte alls kände begrovs. Mera rättframt kallades de begravningshyenor.
Skåne • Publicerad 30 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kort efter begravningen stod auktionsfirmorna redo med erbjudande.
Kort efter begravningen stod auktionsfirmorna redo med erbjudande.Foto: Gorm, Kallestad

Så fort begravningsannonsen för min mor var inne i tidningarna, för många år sedan, ringde förhoppningsfulla intressenter utan hämningar eller allmän anständighet: skulle vi sälja hennes hus nu?

Det tog mig en knapp sekund att slänga på luren (den vackra villan från 1930 som mina föräldrar köpte 1948 i en mellanstor mellanskånsk stad är fortfarande i familjens ägo).

Fyra olika auktionsfirmor har nu skickat mig i det närmaste likalydande skrivelser (identiska propåer från deras kolleger på andra auktionsställen kommer säkert i nästa postgång).

De inleds med en salvelsefull plattityd som dessutom vittnar om en häpnadsväckande språklig okänslighet: ”Att förlora en nära anhörig är ofta en omtumlande och smärtsam upplevelse.” Omtumlande?

Icke förty har de sedan mage att utan att alls skämmas fika efter att göra sig en hacka på dödsboet.

I det här fallet har dessa bårlärkor och begravningshyenor visserligen dröjt en dryg månad efter min hustrus bortgång med sina närgångna frågor: ”Vad ska säljas? Vad ska behållas?”

Hyggligt nog påstår de samtidigt att ”Vad ni vill ha hjälp med bestämmer ni själva.” Och så kommer underrubrikerna ”Helhetslösning”, ”Kostnadsfri värdering”, ”Hela hemmet”, och den självgoda avslutande ”Vår kompetens. Din trygghet”.

Så bråttom de måste ha när de ska nå alla anhöriga till nyss avlidna.

Jag betackar mig för detta oönskade, opåkallade, okänsliga och brutala intrång i min och min familjs privatsfär, och tänker i mitt stilla sinne att den tid inte är särskilt avlägsen när en ny generations bårlärkor och begravningshyenor, drivna av samma kommersiella iver efter ett snabbt geschäft, kollar in era dödsannonser för att profitera på era efterlevande. Mene tekel...

Professor Ivo Holmqvist, Glemmingebro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.