Annons
Insändare

Jan-Åke Persson: Det är dags för Systembolaget att nyktra till

Ankarbutik kallas en butik som drar till sig många besökare och är därmed viktig för centrumhandeln. Systembolaget är en stark och unik ankarbutik. Dess monopolställning gör att om den försvinner kan den inte ersättas av någon annan med samma utbud.
Ystad • Publicerad 3 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Systembolaget på Stora Östergatan i Ystad.
Systembolaget på Stora Östergatan i Ystad.Foto: Carl Johan Engvall

Allt tyder på att Systembolaget kommer att lämna gågatan i Ystad och inte längre finnas i stadskärnan. Avsikten förefaller vara att slå sig samman med Ica utanför ringleden. Systembolaget har sagt upp sin nuvarande lokal samtidigt som Ica ska bygga lokaler för nya verksamheter.

Konsekvenserna kan man fundera över.

Annons

Utarmning av stadskärnan, Ystad är en av få städer som ännu så länge har en attraktiv och väl fungerande stadskärna. Så vill vi att det ska vara och då måste det finnas ett systembolag allt i enlighet med bolagets tidigare etableringspolicy där man hade som mål att ligga centralt.

Under senare år har policyn tydligen förändrats. Numera flyttar man ut till köp- och affärscentra helst vägg i vägg med en stor livsmedelsbutik.

Sannolikt undergräver man på sikt stödet för sin monopolställning genom den här policyn. Man kan undra varför det ska finnas en vägg mellan butikerna. Det vore väl bättre om både livsmedel, vin och öl kunde köpas i samma lokal.

Den ökade bilism. En promenad från centrum tar en timme för att komma fram och tillbaka. Det blir till att sätta sig i bilen för att köpa helgens vinflaska och spä på luftföroreningarna i dessa tider då klimatkrisen ligger över oss. Det kommer att bli ännu fler bilar i omlopp kring Sjöborondellen.

När turisterna kommer till Ystad och frågar var de kan köpa vin eller öl får vi i framtiden berätta att de måste lämna stan och bege sig norr om ringleden.

Den nya butikslokalen vid Ica Kvantum ska byggas intill Apoteket Hjärtat.
Den nya butikslokalen vid Ica Kvantum ska byggas intill Apoteket Hjärtat.Foto: Ica fastigheter

Snedvridning av konkurrens. Slår sig Systembolaget ihop med Ica kan vem som helst se att för Ica:s del blir det en lysande konkurrensfördel gentemot övriga livsmedelsföretag i Ystad. Hur många ger sig av till Coop, Willys eller Lidl för att helghandla och sedan fara ut till Ica för att handla öl och vin?

Systembolagets ledning fattar vilka beslut de vill men enligt etableringspolicyn så gäller att ”Vid butiksflytt som i förväg kan anses vara av särskild betydelse utifrån att den kan komma att ifrågasättas av media, kommuner eller liknande, ska dock styrelsen informeras innan beslut fattas.”

Det är dags för Systembolaget att nyktra till och tänka om!

Jan Åke Persson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons