Annons
Insändare

Jan-Erik Andersson (S): Ingen socialism i DDR – det var en statskapitalistisk regim

Replik på Nils-Eric Sandbergs inlägg på ledarsidan i YA 11 november.
Politik • Publicerad 18 november 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Tage Erlander (S) och hans assistent Olof Palme vid gränsen till Öst-Tyskland, DDR, med Brandenburger Tor i bakgrunden i samband med det tyska SPD:s kongress 1958.
Statsminister Tage Erlander (S) och hans assistent Olof Palme vid gränsen till Öst-Tyskland, DDR, med Brandenburger Tor i bakgrunden i samband med det tyska SPD:s kongress 1958.Foto: Pressens Bild/TT

Jag håller helt med dig när det gäller hemskheterna i det forna östblocket och inte minst i DDR. Även om det fanns positiva inslag, fanns det stora brister, inte minst på mat och bostäder.

Men du gör ett generalmisstag i att kalla detta system för socialism. Även om det från början av revolutionen i Ryssland i februari 1917 var att skapa ett socialistiskt välde, blev det inte så. Istället blev det en statskapitalistisk regim som spreds i hela östblocket.

Annons

OK, det fanns socialistiska inslag, till exempel att alla skulle ha ett arbete, men det saknades ett väsentligt inslag: demokratin. De som har läst Karl Marx, vet att han säger att demokratin måste hela tiden erövras, vilket gäller än i dag.

Den socialism som du förknippar med forna Sovjet och östblocket med den svenska socialdemokratin är fullständigt felaktig.

Du nämner Olof Palme. Jag minns, och kanske du också, när Palme berättade varför han var demokratisk socialist. När han berättade om kommunismens förtryck och människoförtryck i kommuniststaterna och nazisternas dödslistor på socialdemokrater och fackföreningsmän. Det var så långt ifrån statskapitalismen i östblocket och nazismen i Tyskland som man komma.

Du skriver att nio procent vill ha ett statskapitalistiskt system. Hur vet du det? Det finns inget av riksdagspartierna som förespråkar det.

Jag ska inte försvara Vänsterpartiet som du antagligen syftar på, men som jag menar idag är ett vänstersocialdemokratiskt parti.

Sedan kan man diskutera deras historia med stöd för östblocksdiktaturen, men så ser det faktiskt ut för de flesta svenska riksdagspartierna. Den politik man bedriver idag är inte densamma som förr. Högerpartiet, dagens moderater, ville inte införa den allmänna rösträtten till exempel.

Jämför inte kommunism – statskapitalism med socialism. Det är två helt skilda ideologier.

Jan-Erik Andersson (S)

Demokratisk socialist från Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons