unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jan G Bruhn: Det finns alternativa produkter till skydd mot corona

Någon effektiv profylax mot coronavirus har ännu inte beskrivits. Alla griper efter halmstrån. Hemmagjorda munskydd och vodka är några exempel, men det finns alternativa produkter som borde testas för att minska smittrisken.
Coponaviruset som lamslagit världen.
Coponaviruset som lamslagit världen.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Receptfria läkemedel som innehåller extrakt av Echinacea (röd solhatt) har länge använts för att förebygga, lindra och förkorta förkylningar orsakade av virus.

I laboratorieförsök har man visat effekter mot olika virus, men inga produkter har ännu testats på patienter med coronasymtom. Echinacea stimulerar immunförsvaret och finns i flera kliniskt prövade växtbaserade läkemedel som godkänts av Läkemedelsverket.

Lakritsrot, Glycyrrhiza, är inte bara ingrediens i godis. Den har länge använts för sin slemlösande effekt vid hosta. Modern forskning har funnit att det aktiva ämnet glycyrrhizin hämmar många olika virus.

Tyska forskare jämförde 2003 effekterna av glycyrrhizin och olika antivirala läkemedel mot corona-virus från patienter med sars i Frankfurt. Av de testade ämnena var glycyrrhizin mest aktivt och hämmade både virusupptag och replikation.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Glycyrrhizin skulle kunna användas som en behandling av sars och har getts intravenöst till patienter med hepatit i Japan. Där kallas glycyrrhizin för ”bredspektrum antiviral medicin”.

Men naturprodukten glycyrrhizin kan inte patenteras. Därför tillverkar man nu syntetiska släktingar som det kommer att ta åratal att utveckla till färdiga läkemedel.

Medicintekniska produkter för egenvård har inga farmakologiska effekter och tas inte upp i kroppen, så de har ett enklare godkännande i EU.

Nässprayen Viiral är ett exempel. Den innehåller sialinsyra i koksaltlösning och sprayas i näsan för att minska risken för att virus får fäste i slemhinnorna.

Sialinsyran är ett kroppseget ämne som är helt ofarligt och förekommer i bland annat bröstmjölk. Sialinsyran binder virus innan det kan ta sig in i cellerna. Om det även kan binda det nya coronaviruset är ännu inte visat.

I en norsk studie på flygpersonal har man visat att användningen kan ge färre luftvägsinfektioner.

Tyvärr är produkten slutsåld och Läkemedelsverket har av oklara skäl stoppat försäljningen. Detta rimmar dåligt med de dispenser som getts för munskydd, handsprit och läkemedel.

Inget preparat kan utlova ett 100-procentigt skydd, men produkterna förtjänar att tas på allvar och testas. De är lättillgängliga, har god säkerhet och är enkla att använda.

Jan G Bruhn, Östra Ingelstad

Professor i farmakognosi (pensionerad), tidigare ledamot av Livsmedelsverkets vetenskapliga råd och medicinsk chef för receptfria läkemedel på Kabi Pharmacia.