Annons
Insändare

Jan G Bruhn och Tina Ödeen: Ropen skalla – munskydd på alla!

Professor Tom Britton argumenterar i Svenska Dagbladet 13 januari för allmän användning av munskydd. Han menar att vaccination inte skyddar tillräckligt mot smittspridningen av omikronvarianten av coronaviruset, medan munskydd ger ett skydd på 40-60 procent mot smitta.
Skåne • Publicerad 15 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man tar på sig munskydd
Man tar på sig munskyddFoto: Isabell Höjman/TT

Tidigare har Kungliga Vetenskapsakademins expertgrupp om covid-19 vid flera tillfällen påpekat att Folkhälsomyndighetens rekommendationer uppfattats som otydliga och motsägelsefulla, särskilt avseende användningen av munskydd.

Under pandemin har vi via media löpande kunnat iaktta hur olika länders ledare burit munskydd vid presskonferenser och möten. I Sverige har vi aldrig sett statsepidemiologen Anders Tegnell i munskydd. Det kanske inte behövs i öronlappsfåtöljen framför datorn hemma, men kunde ha varit en viktig signal till oss alla. Kanske hade det till och med räddat liv i äldrevården.

Annons

Hans nonchalanta attityd har tyvärr också smittat svenskarna, och endast ett fåtal använder idag munskydd. Vi har till och med blivit utpekade och utskrattade när vi handlat med munskydd.

En eloge till riksdagens talman Andreas Norlén och hans medarbetare som såg till att alla deltagare i partiledardebatten använde munskydd. Äntligen!

Jan G Bruhn, Tina Ödeen,

Annons
Annons
Annons
Annons