Annons
Insändare

Jan Kullenberg: En järnvägstunnel under Ystad skulle lösa alla problem

Väljarna har sagt sitt . Den nyvalda fullmäktige är på plats. Nu måste den politiska pajkastningen pausa.
Ystad • Publicerad 15 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Järnvägen klyver Ystad i två delar nu när Hamnstaden ska byggas. En tunnel från Västra Sjöstaden till campingen i Sandsklogen skulle lösa alla problem, menar Jan Kullenberg.
Järnvägen klyver Ystad i två delar nu när Hamnstaden ska byggas. En tunnel från Västra Sjöstaden till campingen i Sandsklogen skulle lösa alla problem, menar Jan Kullenberg.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Insändarsidan har fyllts vecka efter vecka med ett tjatande om kvadratmeter som behövs till cykelvägar. Nu är det dags att tänka på stadens framtid.

Det är tid för de nya förtroendevalda att vända ryggen mot häckarna på Sjömansgatan och istället blicken mot havet. Där ligger Hamnstaden än så länge fiktiv men likväl den nya framtiden för Ystad.

Annons

Tyvärr klämtar genast signalen för bommarna vid järnvägen. Ett 150 meter långt Pågatåg med upp till 500 passagerare passerar högljutt gnisslande och spärrar entrén till den kommande Hamnstaden.

Idag har vi vardagar 37 förbindelser med pågatåg till bland annat Malmö, Hörby, Helsingborg och Simrishamn. Bommarna går upp och ner 74 gånger om dygnet. Den täta trafiken gör att staden delas i två halvor.

Pågatågen har sedan 1990 möjliggjort en exceptionell snabb befolkningsutveckling av kommunen. Den positiva utvecklingen är helt kopplad till Pågatågens tillkomst 1990, 25 000 invånare till dagens drygt 31 000.

För 50 år sedan hade Ystad sju förbindelser till Malmö på vardagarna.

Då gick en bullrande dieselrälsbuss, med släpvagn 30 meter lång och med 110 passagerare; passerade bommarna. Utmed banvallen fanns odlingslotter med vackra blommor, och en obevakad övergång vid Västerportstorg, där man kunde ta en genväg ner till stranden. Makalöst nog kan vi fortfarande se rosor som överlevt stängslen utmed banvallen.

Alla förstår att Pågatågen är stadens livsnerv, samtidigt som järnvägen avskär staden från den kommande Hamnstaden. Det är tid för våra nya förtroendevalda att planera för de kommande 50 åren.

Ystad borde snegla mot Helsingborg, där Knutpunkten och järnvägstunneln under staden binder samman hamnstadsdelen med resten av Helsingborg.
Ystad borde snegla mot Helsingborg, där Knutpunkten och järnvägstunneln under staden binder samman hamnstadsdelen med resten av Helsingborg.Foto: Björn Lindgren/TT

Tankarna går till nordvästra hörnet av Skåne. Helsingborg löste sitt järnvägsproblem för 30 år sedan med anläggningen av Knutpunkten och Helsingborgstunneln. Detta gjorde det möjligt att bygga en helt ny stadsdel Norra Hamnen. Varför inte göra samma sak i Ystad?

Ett argument mot detta är att marken är gammal sjöbotten men det var det i Helsingborg också.

Den gamla järnvägssträckningen har tjänat oss väl sedan 1874, men nu är det dags planera för en bättre lösning.

Mitt förslag är att järnvägen förläggs i en tunnel med början i Västra Sjöstaden och avslut bortom campingplatsen i öster. Detta bör skyndsammast utredas för att lösa problemet med Berlinmuren som delar staden i två delar.

Jan Kullenberg, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons