Annons
Insändare

Jan Kullenberg: Liv och rörelse ja, fylla och oväsen nej

Vi som bor i centrala Ystad har inga problem med de många turisterna som besöker vår stad under semestermånaderna.
Ystad • Publicerad 18 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Grannar och kringboende är trötta på oväsen från Möllers bryggeri på Långgatan i Ystad. Flera anmälningar har ämnats in till Ystad-Österlenregionens miljöförbund.
Grannar och kringboende är trötta på oväsen från Möllers bryggeri på Långgatan i Ystad. Flera anmälningar har ämnats in till Ystad-Österlenregionens miljöförbund.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vi visar dem till rätta när de gått vilse i stan.Vi ser dem sitta hos Glassmakeriet på Teatergränd ätande glass till och med i regnväder. Turisterna ger oss liv och rörelse i stan, men inte busliv och oväsen.

Gästerna som skränar och för oväsen på natten är inga turister utan ungdomar från stan.

Annons

Stefan Möller har själv lösningen på problemet, lägg live- och högtalarmusik till restaurangen vid Surbrunnsparken istället . Dit hittar ungdomarna från Ystad med omnejd.

Självklart ska ungdomen få roa sig, men inte mitt i ett bostadsområde där boende vill sova.

Stefan är ensam bland Ystads restauratörer, som inte riktar sig till turister.

Menyerna är mycket lokala och skrivna på kraftig skånsk dialekt, helt oförståelig för utsocknes för att inte tala om turister från andra länder

Alla hans företrädare har haft reklamskyltar vid gångstråket från Småbåtshamnen, där ligger alltid tyskar, holländare och danskar pigga på att dricka öl i en " Biergarten". Stefan Möller verkar ej vara intresserad av få dessa till sin restaurang.

Liv och rörelse önskar vi alla men avstår helst från fylla och oväsen – i detta fall skrål på omisskännlig skånska, klockan 01 nattetid ; avbrutet av kissepaus mot Sekelgårdens blomsterkrukor och rosenplantering.

Detta skrämmer turister och oss kringboende; vi skäms över fylleriet.

Jan Kullenberg

Annons
Annons
Annons
Annons