GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jan Rejdnell (L): Det är bara Miljöpartiets hjärnspöken som vill avskaffa strandskyddet

Kommentar efter Miljöpartiets inlägg ”Miljöpartiet tar strid för allemansrätten och strandskyddet i YA 28 juli.
Skåne • Publicerad 30 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingen vill avskaffa strandskyddet, så som Miljöpartiet påstår, menar Jan Rejdnell (L).
Ingen vill avskaffa strandskyddet, så som Miljöpartiet påstår, menar Jan Rejdnell (L).
Foto: Johan Hultgren

Miljöpartiet säger att strandskyddat är ifrågasatt och att politiker eller partier ska införa privata stränder och att hela allemansrätten ska vara ifrågasatt. Allt är hämtat ur Miljöpartisternas egen sinnesvärld utan relevans till verkligheten.

I vårt land har vi en allemansrätt som infördes efter Fritidsutredningen från 1937: ”Rätt att fritt färdas och vistas på annans mark utan att skada vare sig mark eller växtlighet. Traditionellt ingår övernattning enstaka nätter i tält.

Rätten innebär också rätt att plocka bär och svamp på annans mark samt ved för uppvärmning och matlagning under färden. Färd med fordon eller aktiviteter i grupp omfattas inte av allemansrätten.”

Allemansrätten och strandskyddet har lämnats utan preciserade lagregler om dess innehåll och begränsningar. Trots att allemansrätten finns omnämnd i grundlagen finns ingenstans preciserat vad denna rätt ska innehålla juridiskt.

I dagens samhälle har delvis allemansrättens ursprungliga syfte och mening spelat ut sin roll. Exempelvis fanns inte vid dess tillkomst inte stor tillgång till fortskaffningsmedel. Övernattningar var nödvändiga i skog och mark. I dag har vi campingplatser och asfalterade vägar att färdas på.

I brist på lagar och tydlighet har länsstyrelserna tagit över.

Det generella strandskyddet infördes 1975 och gäller alla strandområden vid havet, insjöar och vattendrag.

Länsstyrelserna bestämmer allt mer om vad vi får och inte får utan relevant lagstiftning. Många beslut de fattar är enbart principiella och uppfyller mera normen av att det är samhället som bestämmer utan möjligheter till resonemang eller möjligheter att överklaga för den enskilde.

Det behövs en tydlig lagstiftning kring allemansrätten och strandskyddet. En lagstiftning som inte upphäver äganderätten. Det är enbart subjektiva bedömningar som görs av tjänstepersoner på landets länsstyrelser.

I princip kan man säga att strandskyddslägen har utformats som om hela landet hade ett storstadsproblem.

Som en paradox säljer statliga Sveaskog ut strandnära områden som omfattas av strandskyddet vilket i sin tur gör att kommuner ser sig tvingade att köpa den statliga marken för att garantera möjligheter till rekreation nära stränderna. I Miljöpartiets värld är det alltid de privata som är bovarna och Staten de goda.

Oavsett vad miljöpartisterna slåss för så är det hjärnspöken, för ingen vill avskaffa vare sig allemansrätten eller strandskyddet, bara få en tydlig lagstiftning som går att pröva rättsligen.

Jan Rejdnell

Medlem i Liberalerna på Österlen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.