Insändare

Jan Rejdnell och Malcolm Höök (L): Socialdemokratiska dimridåer om höjda skatter

Svar på Pia Ingvarssons och Lars Johanssons inlägg ”Missvisande mattutskick i våra brevlådor” om återinförandet av fastighetsskatten.
Politik • Publicerad 15 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Brevlådor på rad
Brevlådor på radFoto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna i Simrishamn sprider dimridåer om sina planer att höja skatterna efter valet.

Liberalerna varnar för att Socialdemokraterna vill höja skatterna på en rad områden i pandemins efterdyningar. Sanningen är att alla stödprogrammen med anledning av covidepidemin nu ska hämtas hem med flera och omfattande skatter.

Flera länsdistrikt i Socialdemokraterna och flera ledande socialdemokrater har föreslagit att fastighetsskatten ska införas igen.

Den 13 mars kunde man läsa i Dagens industri att Anders Ygeman (S), som är ordförande för Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt, ”tar strid för höjd kapitalskatt och fastighetsskatt”. Även Skåne, Göteborg och Jönköping har anslutit sig till den linjen. Frågan kommer att avgöras på Socialdemokraternas kongress i november.

Den modell som är föreslagen har Liberalerna räknat på vad den innebär för en vanlig villaägare i kommunen. Det hamnar på i normalfallet 24.803:- på ett år. Om det kallas att vilseleda väljarna vilket Socialdemokraterna säger att Liberalerna gör med sakupplysning så vet vi att väljarna är insiktsfulla och klokare än så.

Att betala löpande skatt på egendom är dessutom något som inte rimmar väl med det övriga skattesystemet som man säger sig vilja reformera. I stället betalas skatt vid en försäljning. Och denna skatt är mycket hög i Sverige. Enligt Boverket är ”flyttskatterna” i Sverige troligtvis de högsta inom hela OECD. Senaste utspelet från finansministern är dessutom att ”trappa ner ränteavdragen och minska möjligheterna att skjuta upp vinstbeskattningen vid en bostadsförsäljning”.

Det som gjorde den gamla fastighetsskatten till ”Sveriges mest hatade skatt” var dess oförutsägbarhet. Skatten saknade tak och ökade om grannen renoverat och sålt dyrt. Tas taket i beskattningen bort, så som Socialdemokraterna förespråkar, kommer människor åter drivas från hus och hem. Endast de med tjocka plånböcker kommer att ha råd att bo på orter där det råder bostadsbrist som i Simrishamns kommun. Det är inte rimligt.

Socialdemokraternas förslag om att höja skatten på sparande genom ett tak på ISK-kontot är en skattechock för Sveriges småsparare. Skattehöjning på ISK kommer att få dramatiska konsekvenser för spararna. För en småsparare som börjar spara i unga år kan det handla om miljontals kronor i minskat sparande vid pensioneringen.

Alltid är det inkomstutjämning som anförs för att höja skatterna.

Vi liberaler bekämpar fattigdom medan socialdemokraterna bekämpar rikedom.

Jan Rejdnell (L)

Malcolm Höök ( L)