GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jan Rejdnell och Menar Emtren: Mer pengar till skolan redan nästa år

När den nya regeringen inom kort presenterar sin budget kommer stora satsningar på skolan att finnas med. Liberalerna ansvarar i regeringen för skolans område med departementen för utbildning och skola.
Simrishamn • Publicerad 10 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrislundsskolan.
Simrislundsskolan.Foto: Mattias Lundvall

Den nya skolpolitiken vilar på två ben: kunskap och trygghet. Skolan viktigaste uppdrag är att förmedla kunskaper. En självklarhet som inte alltid varit det i skolpolitiken. För Simrishamns del handlar det om att fler ungdomar måste klara kunskapsmålen.

Redan till nästa år kommer ett miljardpaket för mer kunskaper och ökad trygghet i skolan. Satsningarna innebär 1,6 miljarder kronor till skolan redan nästa år. För Simrishamns skolor blir det översatt i kronor mer än 3 miljoner kronor. Det är viktiga pengar nu när kommunen måste spara på alla områden på grund av högre omkostnader.

Tyvärr är det ofta de som har det tuffast i skolan som drabbas hårdast. Speciallärare för fler särskilda undervisningsgrupper behövs.

Allt för många elever får inte allt det stöd de behöver. Genom att tidigt sätta in stödinsatser med speciallärare och särskilda undervisningsgrupper kan elever med stora behov få bättre hjälp. Regeringen kommer nästa år påbörja en satsning på 600 miljoner konor som fullt utbyggd 2025 innebär att en miljard kronor tillförs för fler speciallärare.

En annan viktig åtgärd för att motverka otryggheten och för låga kunskaper är ökat samarbete mellan skola och socialtjänst. Regeringen vill se fler sociala team som jobbar med att tidigt fånga upp elever som riskerar hög frånvaro. Just hög frånvaro är ett prioriterat område i skolorna i Simrishamns kommun. Satsningen uppgår till 575 miljoner kronor fördelat på de kommande tre år.

Både digitala och fysiska läromedel är viktiga i dagens skola. Men den fysiska läroboken har i allt för stor utsträckning fått stå tillbaka till fördel för datorer och paddor.

Regeringen vill nästa år se en satsning på 685 miljoner kronor för att öka tillgången till läroböcker. Satsningen kommer sedan vara permanent med över en halv miljard kronor per år. Detta är ett område som skolorna i Simrishamn kan satsa på. Liberalerna sätter skolan först.

Jan Rejdnell (L) ordförande barn- och uutbildningsnämnden, Simrishamn kommun

Menar Emtrén, ersättare barn- och Utbildningsnämnden, Simrishamn kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.