GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jan Rejdnell: Vill vi ha kvar gymnasiet i Simrishamn?

Liberalerna i Simrishamn har framfört förslaget att vi behöver ett nytt sammanhållet gymnasium centralt placerat intill järnväg och bussar.
Simrishamn • Publicerad 15 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om det byggs ny samlad gymnasieskola frigörs Valfisken så att det åter kan bli ett renodlat kultur, menar Liberalerna i Simrishamn.
Om det byggs ny samlad gymnasieskola frigörs Valfisken så att det åter kan bli ett renodlat kultur, menar Liberalerna i Simrishamn.Foto: Peter Hellemarck

Allt fler ungdomar från intilliggande kommuner väljer att pendla in till Simrishamn. Därför måste byggnaden ligga nära kommunikationer.

Det fria skolvalet infördes1992 och elevens familjer väljer själv vilken skola som eleven ska gå på. Föräldrar har rätt att välja kommunal grundskola eller friskola. Man har rätt att välja gymnasium i alla Skånes kommuner och stora delar av Blekinge.

Skolorna lever på en marknad sedan 1992. Debatten handlar om det fria skolvalet.

Största ”konkurrent” till gymnasiet i Simrishamn är främst Ystads kommunala gymnasium.

Hela 60 procent av våra ungdomar studerar utanför kommunen och 40 procent i Simrishamn. I höst tappar vi hälften av de som brukar söka till oss. Det gör att gymnasiets framtid i Simrishamn hotas.

Vi måste erbjuda bättre skollokaler och attrahera fler som vill studera här. Ska vi utvecklas och locka barnfamiljer och företag så gäller bra skola från förskola till gymnasium. Det finnas inga genvägar.

Skolan förlorar hela intäkten för varje elev som flyttar, men har ända kvar 90 procent av kostnaden. Detta har reviosionsbyrån KPMG räknat ut. En tom skolplats kostar nästa lika mycket som att ha en elev.

Vi tappar i år cirka två miljoner i uteblivna statsbidrag med färre elever ände som brukar söka in på Nova.

Samtidigt ska vi betala för de elever som valt att studera i annan kommun. Det handlar om 4,5-5 miljoner per månad som vi betalar enbart till Ystad kommun.

Sedan två år tillbaka har jag som ordförande i bun försökt att påtala risken med att tappa ungdomar som väljer att studera i andra kommuner. Behovet av en ny gymnasiebyggnad som fungerar som en skola istället för det provisorium vi har i dag.

Vi är farligt nära att tappa vårt gymnasium. Vi har haft cirka 300 elever som lägsta gräns. Nu är vi klart under den gränsen. Kommande elever och lärarkollegiet måste kunna se och höra visionen om ett nytt gymnasium nu.

Utan gymnasium kan vi inte med individuella program ta hand om de 15 procent av elever som går ut nian utan fullständiga betyg. De kommer inte in på något annat gymnasium. Det blir det kommunala aktivitetsstödet för unga som träder in.

Alla de som frågor vad en ny skolbyggnad kostar svarar jag att allt annat blir dyrare. Utan ett gymnasium flyttar inga barnfamiljer eller unga hit. Inga företag och svårt med arbetskraft.

Fortsätt inte att renovera och flytta runt i fler lokaler. Det behövs ett nytt gymnasium intill järnvägen.

Jan Rejdnell (L),

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.