Insändare

Jenny Piper: En bortkastad röst på Medborgerlig samling

Jag läser med stor besvikelse insändaren 19 maj från Göran Göransson och Anand Andersson som anser att Ystad självklart borde välkomna vindkraft till havs och konstaterar att det var en bortkastad röst att kryssa Medborgerlig samling i höstas.
Skåne • Publicerad tisdag 01:00
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraft till havs utanför Ystad föreslås två mil ut från kusten, och skulle kunna ses från högt belägna platser på land.
Vindkraft till havs utanför Ystad föreslås två mil ut från kusten, och skulle kunna ses från högt belägna platser på land.Foto: Arkiv

Det är tydligt att skapade arbetstillfällen och skatteintäkter för kommunen väger tyngre när politiker tycker till än det faktum att vindkraftverken har negativ påverkan på landskap, natur, fågelliv, det marina livet samt även människors hälsa.

Enligt skribenterna har vi inte råd med att säga nej och vi får "acceptera" vissa nackdelar samt helt enkelt ta det onda med goda. Här visar Medborgerlig samling att de har precis samma syn som de etablerade partierna som värderar pengar högre än människors hälsa och naturens bevarande.

Något som hamnat i skymundan i vindkraftsdebatten är nämligen den farliga mikroplasten som vindkraften sprider i sin närmiljö, något som uppmärksammas i debattartikel i Energinyheter 230505.

I den vetenskapliga rapporten “Rain Erosion Maps for Windturbines Based on Geographical Location, A Case Study in Ireland and Britain” av Department Of Mechanical Engeneering, University of Strathclyde, Glasgow, UK av K.Pugh och MM Stack (210122) som finansierats av EU, har man gjort praktiska försök med samma plastmaterial som i vindsnurror under varierande väderleksförhållanden och sedan jämfört detta med vädret på platser med befintliga vindkraftparker. Resultatet blev kartor där man kan se hur mycket mikroplaster de olika vindkraftparkerna släpper ut.

Utifrån detta arbete har Asbjørn Solberg, Bård-Einar Rimereit och Jan Erik Weinbach i Norge räknat ut vad det innebär för norska vindkraftverk belägna vid kusten och kommit fram till att en vindkraftspark med 20 verk sprider mer än ett ton mikroplast/år i sitt närområde.

Om verken står i 15 år betyder det att mer än 15 ton mikroplaster släpps ut som innehåller det giftiga ämnet Bisfenol A. När plasten väl har kommit ut i naturen finns den där för lång tid framöver och skadar såväl djur som natur samt så klart oss människor som andas in luften.

Så detta handlar om mycket mer än bara nackdelar med utsikten. Vill vi riskera våra barn och barnbarns hälsa utan kännedom om konsekvenserna? Vill vi förstöra det redan sköra marina livet i Östersjön och försämra ytterligare för fågellivet? Svaret är självklart nej.

Jenny Piper

Fotnot: Anand Andersson har efter publiceringen av debattinlägget ”Ystad borde självklart välkomna vindkraft till havs” i fredags 19 maj meddelat att åsikterna är hans och Göran Göranssons personliga, och inte Medborgerlig samlings officiella ställningstagande.

Insändarredaktionen