Jenny Piper: Hur kan Ystadspolitikerna spara ännu mer när skolorna redan ligger i botten?

”Hur kan vi tillåta att politikerna sparkar på den som redan ligger?”, är min första tanke när jag läser att Ystads kommun med styret Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna beslutat att spara in 11 miljoner på barnen och därigenom pressa en redan utsatt verksamhet ytterligare.
Ystad • Publicerad 3 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per-Olof Lind (L) är ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Per-Olof Lind (L) är ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden.Foto: Carl Johan Engvall

Vi ligger tydligen redan i botten vad gäller skolpengen jämfört med andra kommuner i landet. Hur man då ens kan komma på tanken att skära ner ännu mera för de mest svaga i samhället är såväl obegripligt som skamligt.

Fanns det verkligen inget annat man kunde spara på – exempelvis byråkratin och den onödigt stora politiska organisationen? Hur kommer det sig att man aldrig skär i det egna, men gärna sparar in på skolan och äldrevården? Det är trots allt tack vare våra politikers försorg som vi ligger back, men de ställs aldrig till svars.

Noterar att oppositionen skrivit ett inlägg i YA 1 februari där man motsätter sig besparingsåtgärderna.

Det är bra att man är tydlig, men något som lyser med sin frånvaro är konkreta förslag på hur de hade agerat om de varit i styrande position samt vad de istället hade sparat in på. En skarp opposition måste ha en egen plan för att framstå som trovärdiga.

Man hade önskat att samtliga skolor och förskolor i kommunen tillsammans med eleverna skulle organisera en demonstration och kräva att politikerna gör om och gör rätt, något som jag är övertygad om kommer stödjas av många kommuninvånare som säkerligen frågar sig vad fan de får för pengarna.

Det är på tiden att vi tar bladet från munnen istället för att ständigt knyta näven i fickan.

Jenny Piper, oberoende skribent

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.