Insändare

Jenny Piper: När får vi ett slöjförbud på Ystads skolor?

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Johansen,Carina

Ystads kommun har på senare år fått ett ökat antal kvinnor och flickor som bär hijab samt heltäckande klädsel – en symbol för kvinnoförtryck.

Även om jag helst hade sett ett förbud mot slöja på allmän plats, så är det svårt att förbjuda vuxna kvinnor att iklä sig vissa plagg så länge de inte täcker ansiktet.

Dock borde det vara en varningssignal när man ser allt fler yngre flickor gå med hijab på Ystads gator. Varför accepterar vi att småflickor inte får leva fritt som andra barn? Varför är det ingen som reagerar när små barn sexualiseras?

När jag tidigare i år presenterade mitt medborgarförslag om slöjförbud i skolan inför kommunstyrelsens beslut, var det ett bestämt nej och huvudskakningar som mötte mig.

Sedan dess har Staffanstorps kommun beslutat om att införa ett förbud och nu senast Skurups kommun som den 16 december röstade igenom ett förbud mot huvudduk i skola och förskola.

Det är egentligen väldigt enkelt – barn ska få vara barn och inte påtvingas sina föräldrars religiösa påfund och skolan ska vara fritt från religiösa symboler.

Detta lever inte Ystads skolor upp till idag, utan istället har vi sett bevis från både rektorer och skolchefer att man istället bejakar kvinnoförtryck på barn i skolan.

Toalettskyltarna med figurer som föreställer flickor i hijab hänger för övrigt fortfarande kvar i skolan trots flera påpekanden.

Om andra kommuner kan, så borde även Ystads politiker kunna få ändan ur vagnen och förbjuda detta kvinnoförtryckande plagg som inte hör hemma i ett fritt land som Sverige ändå framstår som på pappret.

Vi hör ofta våra styrande påtala att Sverige är jämställt och att man ska stå upp för alla individer i samhället, varför det är på sin plats att man också agerar därefter istället för att stoppa huvudet i sanden när obekväma frågor ställs på sin spets.

Jenny Piper

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.