GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jeremias Rosenqvist-Aulin: En skam att Hasse å Tage-museet motarbetas

Tomelilla har tre, på olika sätt värdefulla attraktioner.
Tomelilla • Publicerad 18 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hasse å Tage-museet blir utan bidrag. Skamlilgt, anser insändareskribenten.
Hasse å Tage-museet blir utan bidrag. Skamlilgt, anser insändareskribenten.
Foto: Mark Hanlon

En är den ärevördiga Österlens folkhögskola, invigd 1907, dit skalden Theodor Tufvesson år 1922 kom som lärare. Han passade då också på att införliva Tomelilla med Österlen.

En annan är Tomelilla konsthall, numera kulturhus, tillskapad 1924, och i ny byggnad med konungslig invigning 1965. En av initiativtagarna till denna första konsthall utanför städerna var legendariske Yngve Andrén.

En tredje attraktion är Hasse å Tage-museet, på senare år trots sin ringa storlek Tomelillas viktigaste publikdragare. Hans Alfredson och Tage Danielsson har bokstavligt talat satt Tomelilla på kartan, då flera av deras filmer, vilka hade världspremiär på Riobiografen, spelats in helt eller delvis i kommunen.

Det är en fröjd att i Picasso-filmen se södra delen av trekantstorget i centralorten med en lätt, men genialisk, omvandling föreställa i tur och ordning, Malaga, Paris, London och New York.

Det är med förvåning man vid flera tillfällen har kunnat konstatera kommunens ljumma intresse för detta attraktionsvärde, och då inte minst för ”världens minsta museum”, vilket utvecklats till en ren turistmagnet.

Nu senast har kommunens ledning genom kultur- och fritidsnämnden, enligt Ystads Allehanda 19 februari, avslagit ett så kallat covid-bidrag till Hasse å Tage-museets vänner. Motiveringen är att föreningen inför förra året inte hade sökt ett sådant bidrag.

Anledningen därtill är inte så konstig, eftersom ekonomin då var god, men att detta självklart förutsatte att intäkterna sommaren 2020 skulle fyllas på. Så blev inte fallet, just av ”covid-skäl”.

Alliansen i Tomelilla måste tänka om och inse värdet i de kulturinstitutioner som finns. Hasse å Tage-museet drivs ideellt, och det är en skam att kommunens ledning inte är beredd att uppmuntra dessa frivilliga arbetsinsatser i stället för att till synes motarbeta det hela.

Minnet av de insatser som gjordes i och för bygden genom Hans Alfredsson och AB Svenska Ord är värt ett annat öde.

Berörda kanske skulle kunna dra någon nytta av att läsa Kalle Linds nyligen utgivna innehållsrika verk ”Hasse Alfredson – en sån där farbror som ritar och berättar”, gärna kompletterat med en bläddring i likaledes omfångs- och innehållsrika ”Hasse & Tage – Saga och sanning” av Schöier och Wermelin.

Jeremias Rosenqvist-Aulin

Ystad och Tomelilla

PS: Trekantstorget i Tomelilla är för övrigt, enligt www.agoralogi.se, utnämnt till månadens torg, som efterföljare till förra månadens torg, beläget i San Fransisco. DS

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.