Insändare

Joakim Andersson: Vill man bo centralt får man vara beredd att betala mer

Jag kan inte låta bli att förundras över de kritiska röster mot marknadshyror som så ofta ska ropa i debatter. Som till exempel nu vid införandet av Ystadsmodellen där Ystad ska få ett system som bättre passar till dagens samhälle.
Ystad • Publicerad fredag 00:15
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många av Ystadbostäders lägenheter är centralt placerade och kommer antagligen att omfattas av Ystadsmodellens högre hyror. Som här längs Stora Västergatan
Många av Ystadbostäders lägenheter är centralt placerade och kommer antagligen att omfattas av Ystadsmodellens högre hyror. Som här längs Stora VästergatanFoto: Per Nilsson

Vill man bo centralt så får man betala extra. Det finns ingenting konstigt i det. Så fungerar marknadshyror och marknadshyror är ett bra sätt att få hyresmarknaden att bättre följa fastighet- och bostadsmarknaden där man betalar och köper sitt hus eller lägenhet.

Hyresgäster glömmer så ofta bort att det inte är de som äger sitt boende utan att det är en hyresvärd som faktiskt har ett ansvar och får dra den tyngsta bördan av överenskommelsen.

Det är dessutom för svårt att göra de riktigt stora vinsterna idag och hela hyresbranschen är under ständig kritik från många gånger otacksamma hyresgäster som tycks tro att de själva kan diktera hyrorna.

Men för att hårdra det; hyrorna är något som hyresvärdarna själva bör få bestämma och hyresvärdar gör ett mycket viktigt jobb då de förser befolkningen med det viktigaste som finns förutom maten vi äter, nämligen tak över huvudet. Då har de såklart all rätt att få göra önskad vinst

Det är ingen rättighet att bo billigt om någon trodde det. När man läst ett par insändare här från senaste månaden så kan man lätt tro det. Man får betala för sig som alla andra och det är ingenting man bara kan kräva att få för det pris man själv bestämmer. Vill du själv bestämma pris så varsågod, köp dig mark, bygg ett hus och bestäm vad priset ska vara för att hyra ut.

Ystadsmodellen är ett sätt att tydligare visa lägenheternas värde på marknaden och att priserna ska återspegla den ökning av värde/pris på husmarknaden. Många tycks tro det är någonting dåligt men jag vill säga som det är: ni är inte uppdaterade.

Ni förstår inte att i den här världen så får man betala för det man vill ha. Vill andra betala samma, ja då får man betala ännu mer, på så sätt konkurrerar man om vem som är den rättmätige ägaren eller hyresgästen. Det är enkelt men lika genialt och det fungerar alltid för det finns alltid den som betalar rätt pris.

Det mesta är en marknad och det ska vi egentligen vara tacksamma för. Annars hade världen stått still och mycket av de fantastiska utvecklingar som skett på senare år hade inte hänt.

Och vad är invändningen mot segregation för argument? Det finns ingenting som säger att alla ska ha olika ekonomiska förutsättningar i ett område. I många städer i världen så bor de fattigare i delar där de har råd att bo, det finns ingenting konstigt i det. Det behöver inte vara dåligt för även fattigare får det bättre.

Och så när det gäller det här med att bolagen och hyresgästföreningen gått samman som om det vore något fel? Det finns ingenting olagligt i att samarbeta företag emellan och föreningar heller för den delen. Så länge alla parter som har ansvar är nöjda så finns det ingen anledning till misstro.

Det framstår mer som det är snålheten som talar och att man inte vill betala det som marknaden satt som rätt.

Marknaden är ingen ond makt utan ett demokratiskt median-värde av vad alla var för sig och tillsammans vill och ska betala för saker och ting.

Joakim Andersson, Malmö