GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Joel Nordström: Stackars regionpolitikerna som inte klarar sig på 77 200 kronor

Det är synd om de stackars heltidspolitikerna i Region Skåne. För ynka 77 200 kronor i månaden förväntas de utföra sina uppdrag. När de nu dessutom drabbats av skenande matpriser, räntekostnader och elräkningar är det inte mer än rätt att deras arvoden höjs. Hur ska det annars gå för dem?
Skåne • Publicerad 18 november 2022 • Uppdaterad 22 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Johan Sonesson (M) får 2 080 mer i månaden, totalt 102 440, medan de andra regionråden för nya styret, Per Einarsson (KD, Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) får 1 600 mer, till 78 800 kronor.
Carl Johan Sonesson (M) får 2 080 mer i månaden, totalt 102 440, medan de andra regionråden för nya styret, Per Einarsson (KD, Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) får 1 600 mer, till 78 800 kronor.Foto: Johan Nilsson/TT

Så verkar andra partier i Region Skåne resonera, men inte Vänsterpartiet.

77 200 kronor i månaden är mer än en medianundersköterska och genomsnittlig sjuksköterska tjänar – tillsammans. Tanken att en heltidspolitiker skulle arbeta hårdare än två vårdarbetare är lika skrattretande som provocerande.

Lika provocerande är tanken att en heltidspolitiker inte skulle kunna klara sig på 77 200 kronor i månaden, och därför behöver löneförhöjning.

Politikerna har sedan tidigare beslutat att höja sina arvoden lika mycket som den genomsnittliga löneökningen i regionen. På så sätt menar de att ökningarna framstår som rimliga.

Det man inte säger är att en höjning på exempelvis tre procent innebär en ökning på 2 316 kronor i månaden för en heltidspolitiker, vilket är cirka dubbelt så mycket som en treprocentig höjning för en genomsnittlig sjuksköterska och cirka tre gånger så mycket som för en medianundersköterska.

Att vara förtroendevald är ett hedersuppdrag, och de av oss som får förtroendet att göra det på hel- eller deltid ska få en rimlig ersättning. Men det kan inte anses vara rimligt att heltidspolitiker ska tjäna dubbelt så mycket som exempelvis undersköterskor. Det är inte politiker som flyr på grund av orimlig arbetsmiljö och låga löner.

Vi i Vänsterpartiet vill sänka politikerarvodena så att heltidspolitiker inte lever i en separat verklighet. Ett arvode i nivå med undersköterskors och sjuksköterskors löner skulle vara rimligt.

Inför nästa år bedömer SKR (Sveriges kommuner och regioner) att det behövs ytterligare 20 miljarder kronor för att de inte ska tvingas skära ned.

Den blåbruna regeringen har däremot valt att tillföra ynka åtta miljarder. Detta kommer innebära massiva nedskärningar på upp till cirka 900 miljoner i Region Skåne. Nedskärningar som kommer drabba redan nedskurna verksamheter.

Att sänka omotiverat höga arvoden borde vara en självklarhet, tyvärr verkar Vänsterpartiet stå ensamma med denna åsikt i Region Skåne.

Vi vill sänka politikerarvodena och lägga pengarna där de verkligen behövs, men får tyvärr inte gehör för detta hos andra partier. För trots bristande arbetsmiljö, trots enorma problem att rekrytera personal och trots upprop följt av åter upprop från personalen är det ju politikerna det är synd om. I alla fall enligt S, M, SD, KD, L och C.

Joel Nordström, Vänsterpartiets representant i Region Skånes arvodesberedning

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.