Annons
Insändare

Johan Andersson: Hyresgästföreningen tycks inte ha något emot marknadshyror

Det är många som reagerar nu. Inte minst vi som stått tio år i kö för att få bo där vi vill. Visserligen i en väldig gammal lägenhet som inte renoverats på länge men som i alla fall få bo i det område vi ville redan när vi ställde oss i kön för många år sedan.
Ystad • Publicerad 5 maj 2023 • Uppdaterad 8 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centrala lägenheter i till exempel Ystadbostäders bestånd kommer att succesivt blir dyrare att bo i.
Centrala lägenheter i till exempel Ystadbostäders bestånd kommer att succesivt blir dyrare att bo i.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Först får vi reda på att de privata hyresvärdarna i staden gått samman för att försöka dra upp hyrorna så mycket som möjligt för oss som bo i innerstaden. Nästa nyhet är att Ystadbostäder också är med i detta projekt.

Det i sig är lite anmärkningsvärt då de ändå ska stå för någonting lite mer sansat än skenande bostadspriser a la marknadsprisernas hetsjaktssightseeing.

Annons

Men som om inte detta vore nog när vi vänder oss till dem som har tagit sig rätten och skyldigheten att företräda oss som hyresgäster och vars intresse borde vara att värna oss från lömska höjningar och indirekta införanden av marknadshyror då får vi reda på att dessa (läs Hyresgästföreningen) faktiskt redan har valt sida.

Fridhemsgatan i Ystad, ett område som ägs och förvaltas av kommunala Ystadbostäder-
Fridhemsgatan i Ystad, ett område som ägs och förvaltas av kommunala Ystadbostäder-Foto: Mattias Lundvall

Och det är Heimstaden, Ystadbostäder och alla andra som vill dra upp hyrorna till max, det är deras sida man valt att ingå. Samma hyresgästförening som i vanliga fall brukar vara stoppklossen i godtyckliga hyresökningar.

För att ytterligare få denna historia som dessvärre är helt sann extra osmaklig så har vi den detalj att Hyresgästföreningen i Södra Skåne inte bara accepterat en för oss otroligt dålig deal redan på förhand utan att dessa också är en av initiativtagarna till denna modell. Det står klart och tydligt i intervjun med en tillsynes stolt Christian Lundberg från Hyresgästföreningen i tidningen Hem & Hyra den 4 april.

Hur man har tänkt här förvånar enormt och det finns all anledning att kräva svar från såväl politiker, Ystadbostäder men inte minst från Hyresgästföreningen som ska stå på sina medlemmars sida, inte motpartens sida.

Och sist jag kollade så har vi i Sverige inte infört marknadshyror för det vill helt enkelt inte de flesta ha. Så rika och mäktiga är de flesta av oss helt enkelt inte.

Johan Andersson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons