GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

John Andersson: Även i sydöstra Skåne kan vi manifestera för Ukraina

Den 24 februari är det ett år sedan Putin och hans regim i Ryssland massivt angrep Ukraina. Ett år av obeskrivligt lidande och blodsutgjutelse för det ukrainska folket. Ett år, där omvärlden har tvingats visa vad man går för.
Skåne • Publicerad torsdag 01:15
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SSU:s ordförande Lisa Nåbo talar vid onsdagsdemonstrationen i slutet av december mot Rysslands och Putins krig i Ukraina utanför ryska ambassaden.  Även i sydöstra Skåne borde vi samla oss till en manifestation, menar John Andersson i Skurup.
SSU:s ordförande Lisa Nåbo talar vid onsdagsdemonstrationen i slutet av december mot Rysslands och Putins krig i Ukraina utanför ryska ambassaden. Även i sydöstra Skåne borde vi samla oss till en manifestation, menar John Andersson i Skurup.Foto: Claudio Bresciani/TT

Jag är ordförande i Ukraina-Solidaritet och medlem i Europeiska Nätverket för Solidaritet med Ukraina (ENSU/RESU). Vi har gått ut med en uppmaning om att årsdagen för invasionen måste uppmärksammas på alla sätt som är möjliga. Främst ska vi stödja initiativ som kommer ifrån ukrainarna själva.

Vår international har rekommenderat lördagen den 25 februari som global kampdag, för att uppnå största möjliga genomslag. Våra viktigaste paroller är:

Alla ryska trupper måste lämna hela Ukraina!

Krav på att Ukraina måste göra eftergifter är oacceptabelt!

I Bryssel finns det en stor ukrainsk diaspora, vars manifestation stöds av ENSU-Belgien.

I Berlin kommer ukrainare och iranier att demonstrera tillsammans. I Polen är solidariteten med Ukraina en enorm sak.

I London uppmanar den ukrainska solidaritetsrörelsen stadens borgmästare att stå i spetsen för protesterna.

I Kalifornien kommer man att få anslutning ifrån oppositionella ifrån Myanmar (Burma), där militärdiktaturen stöds av Putinregimen.

I Paris har tidigare samtliga fackliga centralorganisationer gått ut i en gemensam demonstration.

I Stockholm planeras det en protest utanför den ryska ambassaden.

Och så vidare, jag får hela tiden information om nya manifestationer ifrån hela världen!

Skulle det kunna gå att genomföra någonting även i lokalt, här i sydöstra Skåne? Jag har kastat ut lite bollar i min hemkommun Skurup och svaren har varit försiktigt positiva.

Jag har främst sysslat med politiskt opinionsarbete och nätverksarbete, men överallt träffar jag på fantastiska människor som utför humanitärt arbete till stöd för Ukraina. Det här skulle kunna vara en möjlighet för dem att visa upp sin verksamhet och nå ut till ännu flera.

Så gör som folk tänker göra över allt annars: fyll torgen med människor som protesterar emot invasionen lördagen den 25:e februari!

John Andersson, ordförande Ukraina-Solidaritet Sverige

medlem i Europeiska Nätverket för Solidaritet med Ukraina (ENSU/RESU)

(bosatt i Skurup)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.