Annons
Insändare

John Andersson: Förhandlingar om Ukraina skulle bli en ny ”fred i vår tid” från 1938

”Förhandlingar” om Ukraina kommer att skänka oss ”fred i vår tid” precis som i München 1938, det är det magiska humbug som diverse charlataner hängivet prånglar ut. Anta dock att Kvinnor för Fred i Skåne har en uppriktig önskan om fred, men som är tungt belastad av naivitet och politisk inkompetens. För vari ligger det sensationella i deras ”förhandlingar”? Ska de ske på Kiviks marknad?
Europa • Publicerad 8 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Neville Chamberlain, konservativ brittisk politiker, som utropade ”fred i vår tid” efter att ha förhandlat med Hitler i München.
Neville Chamberlain, konservativ brittisk politiker, som utropade ”fred i vår tid” efter att ha förhandlat med Hitler i München.

”Förhandlare” har stått i kö sedan kriget startade: Saudiarabien, Indien, Pakistan, Thailand och Indonesien.

Henry Kissinger agerar hyperaktivt för att han ska få ett nytt fredspris.

Annons

Israels hyperreligiöse premiärminister Bennett flög till Moskva och Putin på sabbaten: mot att han övertalade Ukraina att kapitulera skulle Israel få tömma Ukraina på judar. Fast i Kyiv kastade Zelenskyj bara ut Bennett...

Islamisten Erdoğan i Turkiet befinner sig i en särklass bland ”förhandlarna”. Turkiet bryter emot alla sanktioner och reexporterar storskaligt ryskt spannmål, konstgödsel, olja, gas och elektricitet till överpris. När Putintrogen rysk medelklass ska semestra, eller oligarkerna gömma sina förmögenheter, så är målet Turkiet. I gengäld bygger Ryssland kärnkraftsreaktorer i Turkiet.

2015 visade den statliga ryska TV-kanalen Rossija 1 en ”dokumentärfilm” om invasionen av Tjeckoslovakien år 1968, framställd som ett legitimt försvar gentemot en hotande Natokupp, ökad fascistisk aktivitet i landet och risk för kärnvapenkrig. Alltså samma blå dunster som nu legitimerar invasionen av Ukraina.

2020 återupphöjde Putin och statsduman statusen för den tidigare fördömda Molotov-Ribbentroppakten ifrån år 1939, bekräftat på nytt i fjor av det ryska utrikesdepartementet.

Ryssland har från dag ett velat förhandla - men inte med Ukraina, det avvisas som ”oseriöst”. Endast med ”Väst”, om en ny Molotov-Ribbentroppakt, en imperialistisk uppdelning av världen, där Ryssland tilldelas sin ”rättmätiga andel” och Ukraina reduceras till kolonin ”Lillryssland”...

Inga ruttna förhandlingar och eftergifter, Münchenavtal och Molotov-Ribbentroppakter. Ryssland ut ur hela Ukraina. Ovillkorligt stöd till det ukrainska folkupproret mot aggressionen, inklusive med vapen! Slava Ukraini.

John Andersson, Skurup, medlem i Europeiska Nätverket för Solidaritet med Ukraina (ENSU)

Annons
Annons
Annons
Annons