Annons
Insändare

Johny Samuelsson: Simrishamn har ett ansvar att förhindra vattenolyckor

I YA kunde man för några dagar sedan läsa att en drunkningsolycka inträffat vid Borrby strand. Mannen som var 85 år fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.
Simrishamn • Publicerad 20 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vågor i havet vid Borrby strand, där en äldre man drunknade i fredags.
Vågor i havet vid Borrby strand, där en äldre man drunknade i fredags.Foto: Eva Sonesson

Utan att närmare känna till omständigheterna till olyckan kanske utgången blivit en annan om politikerna i Simrishamn vidtagit åtgärder för att göra stränderna säkrare som man gjort i andra kommuner.

Att man nu till sommaren anställt så kallade naturvärdar för att hålla ordning på parkeringskaoset vid ett bad, Knäbäckshusen för att bland annat möjliggöra för Räddningstjänsten att snabbt hjälpa olycksdrabbade är ett steg i rätt riktning men långt ifrån tillräckligt.

Annons

Flera andra kommuner har i år liksom tidigare år dagligen livräddare på stränderna under turistsäsongen som bevakar att stränderna är säkra och rycker in vid eventuella olyckor.

Dessutom feriepraktikplatser som sommarvärdar med uppdrag att plocka skräp runt stränderna, hjälpa till vid badparkeringar och påminna badgäster om att hålla ett omtänksamt avstånd till varandra.

Föredömligt, ansvarsfullt och omtänksamt anser jag och undrar, liksom en bredare allmänhet gissar jag, varför Simrishamn med sina långa kuststräckor och många badplatser utefter stränderna inte har liknande verksamheter då det kan anses vara av ett stort allmänintresse att säkerheten är god och hjälp finns vid behov.

Enligt gällande förordning (2003:789) om skydd mot olyckor har Simrishamn liksom andra kommuner ansvar för att försöka förhindra vattenolyckor genom förebyggande arbete.

I det syftet bör ett samarbete med Svenska Livräddningssällskapet inledas som innebär att kommunen får hjälp med rådgivning och utbildning av livräddare med målet att Simrishamn ska bli certifierad som en vattensäker kommun liksom till exempel Trelleborg, Helsingborg och Ängelholm.

Men också ett samarbete med Sjöräddningssällskapet som med förstärkta resurser (donationer och medlemsavgifter) kan patrullera vissa kuststräckor och i förekommande fall i samverkan med Räddningstjänsten bistå vid räddningsinsatser och transporter sjövägen till sjukhus eller helikopter landningsplats när det behovet finns.

Politikerna i kommunen bör visa att det är angelägna om en ökad vattensäkerhet och att man arbetar för att Simrishamn ska bli en säkrare och tryggare kommun.

Därför bör man enligt min mening redan nu och oavsett partitillhörighet vidta lämpliga åtgärder för att stränderna till nästa sommar ska bli säkra och tillgängliga för såväl Räddningstjänst, kommuninnevånare, alla badgäster och bli en kommun fri från drunkningsolyckor.

Johny Samuelsson, Borrby

Annons
Annons
Annons
Annons