Insändare

Jonas Bohman: Dödliga våldet bör inte påverka turismnäringen

Brottsförebyggande rådet (Brå) har i veckan publicerat statistik över hur dödligt våld med skjutvapen, runt om i dom europeiska länderna har ökat/minskat. Sverige kommer på andra plats på denna lista. Dystert, men kanske inte så överraskande.
Kriminalitet • Publicerad 3 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Turisterna bör inte avskräckas från att turista i sydöstskåne, menar Jonas Bohman.
Turisterna bör inte avskräckas från att turista i sydöstskåne, menar Jonas Bohman.Foto: Johan Bentzel

Vi som bor i Sverige, vet att detta dödliga våld utspelar sig, för det mesta i våra storstäder/tätorter, mellan kriminella gäng, i diverse uppgörelser/maktkamper. Alltså inom begränsade områden/kretsar.

Det är nog så illa, och detta är något som våra rättsvårdande myndigheter, och politiker, borde reagerat, och agerat på, för länge sedan.

Vad jag börjar känna lite mer oro för, är att om det skulle bli någon allmän uppfattning och sanning, hos våra nordiska grannländer, och runt om i Europa, att undvika att åka till Sverige, för där kan du riskera att bli skjuten till döds på öppen gata.

Nu när vi kan börja skönja lite mer ljus i pandemitunneln, och länder börjar att öppna upp för varandra, så vore detta illa, om turister/besökare uteblir.

Sverige har ju börjat få till en allt mer växande, och välmående turist-/besöksnäring under dom senaste, säg, 20 åren, med allt fler arbetstillfällen, och många sköna kronor till statskassan. Vi har blivit allt bättre på att ta hand om våra gäster.

Titta bara på all besöksnäring i denna tidnings utgivningsområde, med färjelinjer till/från Polen, Tyskland, och all transittrafik till/från Bornholm/Danmark. Många dagsturister, många sköna intäkter för många näringsidkare. Detta måste vi vara mycket rädda om.

Här gäller det för Svenska Institutet, och för alla våra ambassader runt om i världen, att vara tydliga om vad som händer i Sverige på ett realistiskt och nyktert sätt.

Sverige behöver vart enda arbetstillfälle som kan skapas, och det ska inte kriminella sätta stopp för.

Jonas Bohman, Ystad