GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jonas Bohman: Hur tar vi tillvara på all turismen?

Vilken sommar vi har haft. Den ska vi inte klaga på. Utländska turister har fått ta del av det finaste vi kan erbjuda, den svenska sommaren, när den är som bäst.
Ystad • Publicerad 27 juli 2021
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Turister på Östergatan
Turister på Östergatan
Foto: Bass Nilsson

Besöks- och turistnäringsidkarna lär inte ha några större problem att få ihop räkenskaperna för denna säsong. Vi glädjs med dem alla.

Vi som bor i denna del av Skåne, har ju turen att leva och verka mitt i populära besöksdestinationer med allt därtill. Så ska det fortsätta att vara.

Vi må ligga i periferin, sett från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, men sätt en kartnål någonstans ute på Österlen, dra en linje söderut, 30-40 mil, gör en cirkelrörelse, då har vi genast ett stort upptagningsområde, med många potentiella besökare.

Se inte Östersjön som en barriär, utan en möjlighet. Det har ju denna sommarens besök av kryssningsfartyg visat, förvisso inhemska, men kan man utveckla det, till att fler utländska fartyg lägger till, kan det bli häftigt.

Givetvis har vi ju våra fasta förbindelser med Polen, Tyskland och Danmark. Betänk också att Fehrmarbälttunneln ska vara klar 2028, och då kommer det bli ännu enklare att komma till södra Sverige.

Hur kan vi ta höjd för, och bli ännu bättre på att ta hand om våra gäster och besökare? Har vi tillräckligt med kockar, serverings- och barpersonal? Många har bytt yrkesbana under pandemin.

Finns det tillräckligt med hotellpersonal? Hur är det med tillgången på buss- och taxichaufförer? Tillgång på kunniga guider? Hamn- och logistikpersonal?

Hur är dina språkkunskaper? Danskan och norskan fixar vi, men hur mår våran engelska, franska och tyska? Polska och holländska? Har våra gymnasier i denna tidnings utgivningsområde någon utbildning med inriktning mot turism och besöksnäring? Uppmuntrar man till bättre språkkunskaper?

Det känns som vi har hur många möjligheter som helst i vår hörna av Skåne, till att skapa arbetstillfällen, med turisten i fokus. Vad kan du och jag göra?

Jonas Bohman, Ystad.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.