Annons
Insändare

Jonas Bohman: Så lätt och smidigt det gick att plötsligt vara på väg ut på semester

Tisdag kväll. Läggdags. Låg och bläddrade i en resebroschyr. Det gjordes reklam för en destination, där maten och vinet var något alldeles speciellt, människorna genuina, luften lätt att andas, utsikten magnifik, och sängarna extra sköna. Vem vill inte dit?
Ystad • Publicerad 15 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Snabbt gick det att få sitt pass och redan på väg mot ett hägrande semestermål
Snabbt gick det att få sitt pass och redan på väg mot ett hägrande semestermålFoto: Paul Madej

Men hur var det nu, går inte mitt pass ut nästa månad? Måste förnya. Och jag har ju inget BankID, hur ska det gå? Är inte väntetiderna långa?

Onsdag förmiddag. Knatar ner till polishuset i Ystad, tar nummerlapp, väntar några minuter, får hjälp av en trygg norrlänning, att boka tid, för att få ett nytt pass, analogt och manuellt.

Annons

Fick tid på studs, och fick ställa mig framför kameran och fingeravtrycksscannern. Kommandon på rikssvenska, av en korrekt kvinna, att titta in i kameran, upp med hakan, backa lite, torka av pekfingrarna. Signerade och betalade.

Passade på att beställa ett nationellt id-kort samtidigt. Upplystes att allt detta kommer och ta upp till en vecka. Tackade för hjälpen. Mycket smidigt och professionellt hanterat av dessa civilanställda på passenheten.

Fredag lunch. Det plingar till i mobilen, som låter meddela att det går bra att hämta mitt nya pass. Det tog 50 (!) timmar, från det att jag tog nummerlapp, till det att jag kunde hämta ut mitt nya pass. Inte illa marscherat. Kom inte och klaga.

Så nu är jag på väg till ett ställe, med mitt nya pass på fickan, där maten och vinet är speciellt, människorna genuina, luften lätt att andas, med magnifik utsikt, och där jag somnar i en extra skön säng.

Jonas Bohman, Ystad.

Annons
Annons
Annons
Annons