Insändare

Jonas Bohman: Vi borde flagga tyskt i Ystads hamn

Sedan hösten 2020 har Ystad och Skåne (åter)fått en fast färjeförbindelse med Tyskland och den vackra ön Rugen och staden Sassnitz med hamnen i Murkan.
Ystad • Publicerad 14 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tyska flaggan
Tyska flagganFoto: HASSE HOLMBERG / TT

Denna färjelinje ersatte den gamla, så kallade Kungslinjen, med anor i det gamla kejsartyskland, som gick till Trelleborg. Detta kan vi tacka den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern för, som satsat 8,5 miljoner, för att fortsätta kunna ha en fast båtförbindelse med Sverige. Vielen dank!

Linjen har legat nere under vintern, efter en testperiod, och nu är den åter igång, med allt tätare trafik, inför semesterperioden, från båda sidor Östersjön.

Jag har fått för mig att har man en färjeförbindelse med annat land ska detta lands flagga vara representerad i egen hamn.

Jag har inte sett Förbundsrepubliken Tysklands flagga hissad i Ystads hamn sedan invigningen i höstas. Republiken Polen och konungariket Danmarks flaggor är hissade sedan länge.

Har jag fel, och ser illa? Kanske något att åtgärda i så fall.

Det vore också snyggt, och på sin plats, att få ett tyskt konsulat, eller annan representation, till Ystad. Något för lokala och regionala företrädare att verka för, både mot Stockholm och Berlin.

Tyskland är ett fantastiskt land, ett ekonomiskt lokomotiv, med en stor befolkning, som älskar Sverige. Ta våra på denna möjlighet, och gåva, som vi fått, i vår del av Skåne.

Jonas Bohman, Ystad.