Annons
Insändare

Jonas Bohman: Vilken chans om Sverige kan få arrangera vinter-OS

Vi har i veckan kunnat höra att Sverige har fått förfrågan att eventuellt arrangera vinter-OS och Paralympics 2030. Förstudier ska påbörjas vilka förutsättningar som finns.
Skåne • Publicerad 10 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sveriges Emma Ribom (#21) och Norges Tiril Udnes Weng (#10, tv) i damernas 30 km masstart i skidor under vinter-OS i Peking.Foto: Henrik Montgomery/TT

Wow, vilken chans. Det är klart vi ska göra detta. Här är ju, både bokstavligen och bildligt, världens chans att visa att det går att arrangera ett hållbart, och kostnadseffektivt OS.

Använd redan befintlig infrastruktur, som arenor, hotell, kommunikationer och allt annat som behövs runtomkring. Sprid ut spelen över hela landet. Sorry storstäder, men vi utanför dessa kan också hjälpa till vid större event.

Annons

Ta hjälp av hela Idrottssverige, och låt föreningarna hjälpa till och tjäna en slant på det hela. Använd hela näringslivet, med alla duktiga entreprenörer, för att driva runt hela evenemanget. Visa världen att det går att ordna ett OS utan en massa mutor, prål och fulspel.

Nu låter jag som en naiv svensk, men det bjuder jag på. Visa upp det fantastiska Föreningssverige, och vad det kan åstadkomma. För att inte tala om all paraidrott, och att alla kan vara med. Detta ska vi exportera, till andra länder, som inte kommit lika långt.

Betänk att det inte bara är idrotten, med alla olympier/paralympier, och deras prestationer, som är allt, utan det är ju mycket runtomkring hela evenemanget också. Tänk på alla besökare, och vad det skapar för mervärden, för besöksnäringen.

Glöm inte heller att detta är ett jättestort TV-evenemang, så hela världen kommer ju inte hit.

Så var det ju det där med ekonomin. Det bästa är ju om det hela bär sig själv ekonomiskt, dock kommer vi nog inte undan en viss kostnad för staten och våra kommuner/regioner. Vill dock tro att vi alla får tillbaka det i form av arbetstillfällen, eller på andra sätt, innan, under och efter spelen.

Får vi chansen att arrangera detta spel, skall vi alla göra vårt bästa. Kommer vi få uppleva vinter-/paraidrott i denna tidnings utgivningsområde?

Vi behöver denna positiva händelse, denna lägereld, att se fram emot, nu när det händer så mycket tråkigt runtomkring oss. Vad kan du, din förening eller företag bidra med?

Jonas Bohman, Ystad.

Annons
Annons
Annons
Annons