Insändare

Jonas Bohman: Vilket fantastiskt arrangemang vi har att se fram emot i Sverige 2024

Grattis Loreen, och grattis Sverige, till förstaplatsen i European Song Contest. Vad härligt. Vi är så stolta. Detta betyder att Sverige får arrangera nästa års tävling. Vi glädjs och ser fram emot med detta, denna samlande lägereld.
Europa • Publicerad 17 maj 2023
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Loreen med vinnarpokalen dagen efter att hon vunnit Eurovision Song Contest med låten Tattoo.
Loreen med vinnarpokalen dagen efter att hon vunnit Eurovision Song Contest med låten Tattoo.Foto: Jessica Gow/TT

I god svensk demokratisk ordning, får man givetvis vara emot detta, och förfasas över denna händelse. Det ska alltid finnas något åt alla.

I skrivande stund vet vi inte var tävlingen kommer att avgöras. Om Malmö får någon delfinal, spiller något att denna folkfest över på oss i vår hörna av Skåne, med fullbokade hotell och trångt på restaurangerna?

Återförenas Abba och programleder oss genom hela tävlingen? Dokumenterad världs- och scenvana finns ju. Kommer bröderna Herreys att ingå i den internationella juryn? 50 respektive 40 år sedan dessa grupper fixade förstaplatsen åt Sverige.

Är det sant att det kommer att komma 5000 australiensiska schlagerfans till Sverige, i inhyrt kryssningsfartyg, och var ska de, i så fall, ankra upp?

Frågorna, spekulationerna och ryktena har redan kommit igång. Det är bra, det piggar upp.

Oavsett, så hoppas jag vår besöks- och turistnäring tar till vara på detta unika tillfälle, och säljer in hela Sverige, och bjuder in till att komma och besöka vårt vackra land, i samband med finalen. Inte bara just finalveckan, utan kom gärna någon vecka innan, och stanna kvar någon vecka, efter finalen är avgjord.

Maj månad, när våren och försommaren är som bäst, tycker jag är det bästa vi kan erbjuda utländska besökare. Ta till vara denna fantastiska månad, och i kombination med svag kronkurs (för oss), god infrastruktur och ett hyggligt säkert land, och gör det till en totalupplevelse för alla som kommer.

Visst, det är ett TV-arrangemang, men det ju att komma många som vill vara fysiskt på plats också.

Det vore ju synd att bara börja sopa upp confettin, plocka upp tombuteljer, och fälla ihop klappstolarna och extrasängarna, för magasinering, till nästa större arrangemang, så fort scenljuset och TV-kamerorna har slocknat, utan låt festen fortgå lite till.

Visst kommer det att komma turister oavsett, och tidigt, framförallt från våra grannländer, men just detta speciella tillfälle. Vill tro att det är en speciell kategori människor, just festival-och schlagerintresserade, som dominerar, men att få dessa att upptäcka andra saker, är ju bara ett plus.

Betänk hur mycket en besökare spenderar om dagen, i veckan, kanske under en månad. Det finns statistik på detta. Sköna pengar i kassalådan, och i statskassan. För att inte nämna alla arbetstillfällen.

Oavsett vad man tycker om denna tävling, så ska vi alla fundera på hur vi kan ta emot alla besökare, och göra det så bra som möjligt för alla inblandade. K

om ihåg, Ukraina vann förra gången, men dit vill eller kan ingen åka i nuläget. Kanske något att ha med sig. Vad kan du och jag bidra med?

Jonas Bohman, Ystad.