GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jonas Stenberg, vd: Därför vill vi köpa Saltsjöbaden

Jag heter Jonas Stenberg och jag är en av de personer som haft äran att driva och utveckla Ystad Saltsjöbad sedan vi förvärvade rörelsen i maj 2007. Detta var startskottet på något som blivit en fantastisk resa.
Ystad • Publicerad 13 februari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystad saltsjöbad, vinter, snö hav
Ystad saltsjöbad, vinter, snö hav
Foto: Malin Palm

Det var då en gigantisk affär på många sätt och vi hade när det begav sig egentligen inga pengar till att göra denna satsning. Så vi lånande av dem som var snälla nog att låna ut till oss.

I mitt fall belånade min faster Margareta Stenberg sitt hus som hon bodde i på Lyckans väg 44 i Kristianstad.

Almi, Nyföretagarcentrum och Danske bank ställde också upp.

Jonas Stenberg är vd för ESS Group som driver Ystad Saltsjöbad
Jonas Stenberg är vd för ESS Group som driver Ystad Saltsjöbad
Foto: priívat

Vi tvingades dock skriva avtal med banken om personliga borgensåtaganden på ungefär 5 miljoner kronor vardera.

Vi var otroligt nervösa. Inte bara för att vi var rädda att vi tog oss vatten över huvudet utan också för att något av det första vi fick höra på bygden var att det skulle ta tre generationer att bli accepterade här i Ystad.

Med facit i hand så har det så här långt varit det absolut bästa och roligaste beslut vi någonsin fattat.

Tillsammans med fastighetsägaren har vi utvecklat hotellet och produkten genom ett mycket fint och bra samarbete genom åren.

Och vi har även lyckats betala tillbaka de pengar vi lånade och den 2 maj 2012 tog banken bort våra personliga borgensåtaganden. Den dagen kommer vi alltid komma ihåg.

Vi är oerhört stolta över den resa vi gjort tillsammans och vi vill gärna tro att Ystadsbon också känner stolthet över Saltan. Kanske att man rent av accepterat oss fastän det ännu inte gått tre generationer sedan vi kom hit.

Ystad var startskottet för oss och vi har tack vare den fina utvecklingen här kunnat fortsätta att satsa och utvecklas. Idag driver vi flera hotell som vi är väldigt stolta över runt om i landet, men våra hjärtan klappar extra mycket för Ystad - vårt allra första hotell!

Så, varför skriver jag och berättar om denna solskenshistoria undrar ni?

Jo, det beror på att vi i veckan har skickat ett skriftligt bud till Ystad kommun i vilket vi önskar köpa fastigheten där vi bedriver vår hotellverksamhet. Vi har diskuterat detta under många år och nu önskar vi se om det går att göra verklighet av tankarna.

Anledningen till att det sker nu har till stor del att göra med pandemin. Vi tror inte att vår värld kommer att se riktigt likadan ut som den gjorde innan covid-19 på mycket länge. Exakt hur det blir är det ingen som vet, men att vår näring och bransch, som är hårt drabbad, kommer att förändras mycket är vi rätt säkra på.

Vår uppfattning är att flera av de beteenden vi nu ser fanns redan innan, men att pandemin har accelererat utvecklingen av dem. Vi tror att så mycket som 20 procent av alla möten och affärsresor är borta för gott.

Teams, Skype med flera plattformar fungerar faktiskt ganska bra, man kan arbeta på tider när man tidigare reste och man kommer hem till familjen på kvällen. Samtidigt känns det bra för miljön.

Affärsresor och möten har alltid varit en stor del av vår omsättning på Ystad Saltsjöbad, så vi behöver nu ställa om vår affärsmodell och samtidigt satsa och bygga om delar av vårt hotell.

Ni kanske undrar vad problemet är? Kan vi inte fortsätta på samma sätt som vi gjort tidigare tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget?

Jo, det kan vi säkert. Men även om vi alltid har haft ett väldigt bra samarbete så vill vi ibland lite olika saker och kanske också har lite olika uppfattning om hur snabbt det ska gå. Vi vill tro att vi, som faktiskt driver och leder utvecklingen, är de som är bäst lämpade att besluta om hur fastigheten bör utvecklas.

Vi kommer behöva investera många miljoner för att ställa om vår verksamhet till de nya förutsättningarna.

Vi är därför övertygade om att det bästa för oss som driver Ystad Saltsjöbad är att också äga och utveckla fastigheten utefter vad vi anser är bäst för hotelldriften.

Kommunen har i olika omgångar tagit in värderingar på sina olika fastigheter och så även på Saltan. De har över tid varierat en hel del – från 190 miljoner för ett par år sedan till nu senast 140 miljoner för bara ett par månader sedan. Vårt bud är 210 miljoner.

Ni kanske tänker att här måste det vara någonting lurt…?

Det kan man kanske tro, men för oss är fastigheten ett av de viktigaste redskapen för att kunna utveckla vår verksamhet.

Så om man endast hade köpt fastigheten och inte haft driften så är det sannolikt ett överpris. Särskilt nu när vi inte vet hur morgondagens marknad ser ut. Allra minst hotellmarknaden.

För oss är det dock inte en fastighet och en drift. För oss är det en enhet och en affär där investeringar, avkastning och total risk är det viktiga. Detta vet vi av erfarenhet eftersom vi bland annat äger fastigheten där vi också driver Falkenbergs strandbad.

Jag och mina kompanjoner älskar det vi fått möjlighet att göra i Ystad. För oss är det en tunn linje mellan arbete och privatliv och vi vet att vi är bortskämda som får arbeta med något vi älskar. Vi är otroligt stolta över det vi skapat tillsammans med er i Ystad. Och om vi får bestämma kommer ni att få bära oss ut från Saltan, det lovar jag!

Jag tycker även det är viktigt att förstå att oavsett vem som äger fastigheten så är det detaljplanen som reglerar vad man får lova att göra.

Så ni som är oroade över att kommunen efter en försäljning skulle förlora kontrollen över vilken verksamhet som bedrivs på Saltan kan känna er lugna. Det kan aldrig bli bostäder eller någon annan typ av exploatering som kommunen inte önskar.

Vår verksamhet i Ystad har länge gått väldigt bra och kommer snart att göra det igen om vi satsar och anpassar oss till dom nya förutsättningarna, även om pandemin har gjort det oerhört tufft för oss under senaste året.

Det är i Ystad våra hjärtan finns och det är här vi vill fortsätta utveckla och bygga den destination som jag tror och hoppas att många är stolta över. Vi vill fortsätta förvalta och förfina det fantastiska arvet Ystad Salsjöbad. Det ska blomstra i 100 år till.

Om ni har frågor eller tankar så får ni gärna kontakt mig.

Ni når mig på jonas@essgroup.se eller 0733-195818.

Tack för att jag fick ordet.

Jonas Stenberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer