Annons
Insändare

Jörgen Sjöslätt (C): Vilken el ska värma Niklas Sjöbergs kaffe i framtiden?

Svar på Niklas Sjöbergs insändare angående att undersöka förutsättningarna för havsbaserad vindkraft utanför Skurups kommuns kust. Publicerad i YA 4 mars.
Skurup • Publicerad 11 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraftsparken Lillgrund.
Vindkraftsparken Lillgrund.Foto: Drago Prvulovic / TT

En sak är vi överens om Niklas Sjöberg före detta Moderaterna och före detta Skurupspartiet, Sverigedemokraterna eller vilket parti du just nu är medlem i?). De olika politiska partierna i Skurups kommun måste få redovisa sin ståndpunkt om möjligheterna att etablera havsbaserad vindkraft i havet utanför Skurups kust.

Min uppfattning är dock att man i denna fråga, liksom i alla andra politiska frågor, först måste skaffa sig ett gediget beslutsunderlag innan man tar ställning.

Annons

Det kan man bara göra genom att undersöka vad en vindkraftsetablering skulle innebära, och vilka alternativ som finns för att säkerställa elförsörjningen och samtidigt bidra till minskad klimatpåverkan.

Kanske kommer man då fram till att det finns starka, skäl till att just denna del av den svenska kusten inte lämpar sig för energiproduktion, och kan då säga nej baserat på välgrundade argument.

Eller så kommer man fram till att förutsättningarna ändrats så mycket under de snart 20 år som gått sedan folkomröstningen – till exempel att klimatfrågan blivit så mycket mer akut, att behovet av ökad elproduktion för att säkra Skånes elförsörjning för framtiden blivit så mycket större och att vindkraften blivit så mycket effektivare, att ställningstagandet denna gång bör bli ett annat.

Frågan bör givetvis också diskuteras ingående med dem som bor i kommunen idag. En stor del av dagens kommuninvånare hade inte rösträtt i kommunen 2002.

Ståndpunkten att folkomröstningar ska vara bindande för politiken i decennier efter att de hölls, oavsett hur samhällsutvecklingen därefter sett ut, är svår att försvara. Inte minst i energipolitiken, där svenska folket för många år sedan också sagt nej till kärnkraft.

Hur vill Niklas Sjöberg att elen till att värma hans kaffe ska produceras i framtiden?

Jörgen Sjöslätt, Ordförande för Centerpartiet i Skurup

Peter HellemarckSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons