Annons
Insändare

Jörgen Sjöslätt och Solbritt Lundgren: Nej till skenande kostnader för politiken

På initiativ av M/SD-styret i Skurup inrättades vid senaste kommunstyrelsemötet ett upphandlingsutskott som ökar på kommunens redan relativt höga kostnader för politiken ytterligare. Politikerkostnaderna beräknas nu öka med 1,0–1,5 miljoner kronor under mandatperioden.
Skurup • Publicerad 12 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skurups kommun
Skurups kommun

Största delen av den tillkommande kostnaden hamnar i Sverigedemokraten Lars Nyströms ficka.

Centerpartiet anser att kommunens årliga kostnader på cirka 10 miljoner kronor för politiken redan är alltför höga.

Annons

Nyligen hade kommunens budgetgrupp ett möte, där budgetförutsättningarna för 2024 konstateras vara tuffa. Kommunen står inför stora ekonomiska utmaningar. I detta läge prioriterar Moderaterna och Sverigedemokraterna att lägga mer pengar på politiken.

I vår grannkommun Trelleborg har höjda politikerarvoden lett till så mycket missnöje att frågan har blivit en nationellt uppmärksammad följetong. Kritiker där hävdar jäv och då kommunalråden var med och höjde sina egna löner.

I Skurup deltog Lars Nyström (SD) i kommunstyrelsebeslutet om att rösta fram sig själv till ordförande för det nya upphandlingsutskottet med 20 procent av en riksdagsledamots arvode som årlig ersättning. Om det föreligger något jäv i juridisk mening låter vi vara osagt, men visst är det anmärkningsvärt.

Centerpartiet vill istället att det ska ingå i kommunstyrelsens presidiums uppgift att agera upphandlingsutskott. Detta utan extra arvoden.

Jörgen Sjöslätt, Centerpartiet Skurup. Ledamot i kommunstyrelsen

Solbritt Lundgren, Centerpartiet Skurup. Ersättare i kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons