Annons
Insändare

June Ljungqvist: Skälig levnadsnivå borde gälla alla oavsett ålder

Sjöbo kommun har en låg folkhälsa och har satt upp mål för att öka invånarnas välmående. Av deras mål framgår bland annat att de ska verka för att minska ensamheten för äldre (Vision 2034).
Sjöbo • Publicerad 10 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kärnans mat är ständigt föremål för diskussion.
Kärnans mat är ständigt föremål för diskussion.Foto: Peter Malmgren

Ett viktigt medel att minska ensamheten och samtidigt se till att äldre inte blir sjuka av undernäring är att de får äta en väl balanserad måltid i sällskap med andra.

Kombinationen på kärnan med både mat och aktiviteter är en mycket bra lösning för att både förebygga ensamhet och hålla oss äldre friska genom bra mathållning.

Annons

Kommunalrådet betraktar kärnan som en ”fritidsverksamhet”. Fritidsverksamhet finns för alla åldrar så naturligtvis ska det även finnas för seniorer.

Kärnans centrala läge och möjligheter att äta där gör verksamheten oslagbar. En fantastisk friskvårdsinsats att bevara intakt. Mat är medicin för äldre, glöm inte det. Dessutom en besparing på sikt för kommunen som slår två flugor i en smäll genom att både förebygga ensamhet och servera näringsrik mat som man äter i sällskap.

Om en konsekvensbeskrivning är gjord vore det intressant om den redovisade offentligt i till exempel våra lokaltidningar. Ni tittar naturligtvis på

1) vad kostar restaurangen netto att driva ?

2) Hur många kronor / senior i Sjöbo blir det?

3) Alternativet att åka färdtjänst till annan restaurang vad kostar detta skattebetalarna/ den enskilde?

4) Vad kostar varje portion som levereras hem till de som har matdistribution?

Visst är vi äldre värda att satsa på, eller sysslar Sjöbo kommun med ålderism? Vi äldre är definitivt ingen börda för samhället.

Vi står för var femte inbetald skattekrona. Vi är gratis anhörigvårdare. Vi är gratis ” vabbare” till barnbarn. Vi jobbar ideellt inom olika föreningar.

Rätten till skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen gäller väl alla oavsett ålder, eller hur?

June Ljungqvist /, sjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons