Annons
Insändare

Kaj Jönsson: Vad gör Ystads enda regionråd (SD) åt situationen på Ystads lasarett?

Var är Ystadspolitikerna Paula Nilsson (M) och Paul Svensson (SD) i frågan angående situationen på Ystads lasarett?
Ystad • Publicerad 23 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.Foto: Peter Hellemarck

Ystad lasarett styrs av de ekonomiska ramar som vi röstat fram genom våra politiker. Det är regionen som ansvarar för hälso- och sjukvården. Precis som kommunen är regionen självstyrande och styrs av regionalt folkvalda politiker.

Regionråd är titeln på en heltidsarvoderad politiker i en svensk region. I region Skåne finns det 16 regionråd utsedda.

Annons

Carl-Johan Sonesson är regionstyrelsens ordförande eftersom Moderaterna trots en tillbaka gång i valet styr tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna genom ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Av dessa 16 heltidsarvoderade regionråd i toppskiktet av makten är det endast en som är boende i Sydöstra Skåne, nämligen Paul Svensson (SD).

Det skulle vara intressant och få höra vad han gör för att motverka den nedmontering som sker på Ystads lasarett och vad han gjorde när sjukvård försvann från sjukhuset i Simrishamn? Finns det protokoll på att han haft andra förslag eller reserverat sig?

Står Paul Svensson bakom den budget som nu får ödesdigra konsekvenser för Ystads lasarett?

Ystad kommuns kommunalråd har förutom sitt uppdrag i kommunen även uppdrag i regionen vad gör och tycker Paula Nilsson (M) om de försämringar och nedskärningar hennes partikamrater i regionen gör genom sina beslut för Ystad Lasarett?

Fler medborgare borde ställa makthavarna inför svars. De påstår ju att de fått väljarnas förtroende, då får man kliva fram och ta ansvar och svara på frågor om konsekvenserna av ens egna och partikamraters beslut.

Ställer slutligen frågan till Ystad kommuns kommunalråd Paula Nilsson (M) och regionråd Paul Svensson (SD) eftersom ni står bakom de beslut som fattas - är målet att Ystads lasarett ska vara en förstärkt vårdcentral för de cirka 80 000 människor i upptagningsområdet?

Kaj Jönsson (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons