1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Karin Nilsson: Vidrigt hur människor har smittats och avlidit på äldreboenden

Jag blir inte alls förvånad när jag läser artikeln om Bo och Lena och deras försök att få hemtjänsten att använda munskydd.
Lena och Bo Hansson är oroliga för att drabbas av covid-19. ”Bo skulle inte klara det. Hemtjänsten är inte välkomna hem till oss om de inte använder munskydd”, säger Lena Hansson.
Foto: Mark Hanlon

Jag har själv ringt både chefen för min systers hemtjänstspersonal och den högsta chefen i Kristianstads kommun för hindra min syster att bli smittad av corona. Min syster har nämligen cancer i den ena lungan och tål knappast en vanlig förkylning.

Svaret blir att de följer Folkhälsomyndigheternas råd och behöver bara använda förkläde och handskar.

Det "vanliga" människor vet, att coronan smittar genom utandningsluften är tydligen något som varken chefen för Folkhälsomyndigheten, smittskyddet, chefen för hemtjänsten med flera inte har kunskap om.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Min åsikt är att de borde lämna sina tjänster till någon som har bättre kunskap. De predikar att vi ska ta vårt ansvar och inte sprida smitta, vi ska skydda de som är sköra i samhället och speciellt äldre och de som har bakomliggande sjukdomar men deras rekommendationer om skyddsutrustning är precis tvärtom.

Foto: Jenny Isaksson

Hemtjänsten rör sig väl fritt i samhället och träffar dels andra brukare och även sina egna familjemedlemmar, som även de via jobb och skola konfronteras med andra människor.

Det har ju även visat sig att man kan bära på smittan utan att själv ha sjukdomssymptom så det resonemanget som jag också har fått till svar att så fort personalen känner sig det minsta dålig så ska de stanna hemma det håller ju inte heller.

Ej heller att testa för coronan ger ett skydd. Ena dagen testar du negativt och nästa dag kan du bli smittad och sen i sin tur smitta ner andra.

Jag tycker det är så vidrigt hur dessa personer på äldreboende har blivit smittade och avlidit.

Väldigt tidigt infördes besöksförbud så det är väl ganska tydligt att det är personalen som har haft smittan med sig på jobbet. Jag kan inte tänka mig att de gamle har rumlat runt på stan och dragit på sig coronan.

Hur allt detta har gått till så är det i alla fall ett stort skäms. Det är ju bra att man följer Folkhälsomyndigheternas råd men det är väl inte förbjudet att göra mer när det behövs till exempel att använda munskydd inför besök hos personer som har en bakomliggande sjukdom som Bo och min syster samt andra sköra människor.

Karin Nilsson i Ingelstorp

Läs mer

Ystad

Brott: Kastade skoldator i marken – döms för skadegörelse

Kastade sin skoldator i marken och hoppade på den

Sommarporträttet

Scenografen som fick nog av Rom och flyttade till Ystad

Nu renoverar Francesca Goretti saluhallen.

Näringsliv

De riskerar att få lämna kiosken efter 14 år: ”Det här är vårt hem”

Kommunen säger upp avtalet: ”Vi vill ha in fler aktörer”.

Sport

Handboll: Detta kunde IFK:s norrmän om Ystad

Löfvén dock ett okänt namn för nyförvärven.

Jazzfestivalen2020

Festivalen som faktiskt gick i mål

Ystad Sweden Jazz Festival må ha varit mindre 2020 men visade oväntad styrka och mod, anser YA:s Henric Tiselius.

Guide

Här hittar du den bästa glassen

Hemlagad glass serveras på många ställen i sydöst!