Annons
Insändare

Karin Voltaire och Mårten Mårtensson: Låt nu barnen få behålla naturskolan Marietorp

Vid kommunfullmäktige i Ystad på torsdag den 19 oktober ska reglementet för två nämnder ändras, det gäller vilken nämnd som ska ansvara för naturskolan Marietorp.
Ystad • Publicerad 14 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
marietorps naturskola måste fortsätta sin verksamhet, menar insändarskribenterna.
marietorps naturskola måste fortsätta sin verksamhet, menar insändarskribenterna.Foto: Peter Hellemarck

När fritidsverksamheten flyttades över från barn- och utbildningsnämnden till den nybildade kultur- och fritidsnämnden vid årsskiftet 2022/2023 ingick Marietorp i flytten, inklusive budget för verksamheten.

När styret för kultur- och fritidsnämnden (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna) vid sitt första sammanträde 2023 beslöt om nämndens internbudget ströks verksamheten vid Marietorp som en besparingsåtgärd från sommaren 2023.

Annons

Vi i oppositionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet) gjorde ett stort motstånd mot beslutet då vi anser att verksamheten på Marietorp är oerhört viktig.

I en insändare i Ystads allehanda kort därpå hävdade styret att nämnden inte ansvarar för verksamheten på Marietorp som man bara några veckor tidigare tagit över. Det uppstod en helt orimlig situation och vi tog därför snabbt initiativ i kommunstyrelsen för att tydliggöra vem som egentligen ska ansvara för Marietorp.

Många människor har på olika sätt engagerat sig för naturskolans överlevnad, det uppstod helt naturligt en stor oro till följd av styrets agerande. 4 000 barn och elever deltar varje år i den pedagogiska och marinpedagogiska verksamheten, dessutom driver man lovverksamheter, uthyrning till föreningar med mera.

Vi vill satsa på våra barn och ungdomar, där fyller naturskolan Marietorp en mycket viktig funktion. För oss är det allra viktigaste att den breda verksamhet som idag bedrivs kan fortsätta.

Efter all oro som varit under 2023 räknar vi med att osäkerheten nu får ett slut och att naturskolan kan arbeta vidare. Utifrån detta är vi beredda att acceptera att Marietorp flyttas tillbaka till barn- och utbildningsnämnden.

Karin Voltaire (S), 2 vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Mårten Mårtensson (S), 2 vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons