GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karl-Erik Olsson och Christer Granqvist (S): Sanningen om Alliansen och räddningsvärnen

19 maj behandlade kommunstyrelsen i Simrishamn ett ärende om hyra på 60 000 kronor om året för Kiviks räddningsvärn. Sverigedemokraterna yrkade på att de 60 000 kronor skulle belasta räddningsvärnens befintliga konto. Detta innebär att de övriga fem räddningsvärnen ska vara med och bekosta hyran för Kiviks lokaler.
Lokalen där Räddningsvärnet Kivik håller till.
Lokalen där Räddningsvärnet Kivik håller till.
Foto: Roger Bing
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Inte ett öre ville man tillföra och åter ser vi alltså prov på den neddragnings- och besparingsiver som råder ifrån de styrandes sida i vår kommun.

Detta tycker vi Socialdemokrater är helt fel och betonade att de övriga fem räddningsvärnen inte ska behöva vara med och bekosta hyran för Kiviks värn. Det handlar inte bara om räddningsvärnen som sådana, utan även om värnet om våra byar och de viktiga räddningsinsatser som värnen gör.

Därför yrkade vi Socialdemokrater och övriga oppositionspartier på att denna hyra för Kiviks räddningsvärn ska ligga utanför och tas av kommunstyrelsens förfogande. Vilket innebär att nya pengar tillförs och ingen neddragning av anslaget till räddningsvärnen skulle ske.

Men tyvärr förlorade vi omröstningen med 9–6 efter att Alliansens i sin helhet röstade på Sverigedemokraternas förslag.

Detta innebär att de övriga fem räddningsvärnen nu får ett minskat bidrag till sin verksamhet. Ofattbart med tanke på den blygsamma summan på 60 000 ska ställas i relation till de miljonbelopp som kommunen gör i överskott både 2020 och 2021 tack vare de gigantiska statsbidragen man får från socialdemokratiskt styrda regeringen. Åter besparingar istället för uppskattning av värnens så viktiga frivilligarbete.

I YA 25 maj kan vi ofattbart läsa en begäran om rättelse från kommunalrådet Jeanette Ovesson (M) om att det var Sverigedemokraterna som yrkade på att medlen skulle tas ifrån räddningsvärnens befintliga konto.

Men sanningen är att Anders Johnsson (M) efter ett anförande till stöd för SD avslutade med att även rent faktiskt yrka bifall till SD-förslaget och i omröstningen stöttade Alliansen SD:s två röster med sina sju alliansröster och avgjorde frågan med just röstsiffrorna 9-6.

Att Moderaterna yrkade bifall till SD:s förslag är inte konstigt. Men att Centerpartiet stämde in i dessa tongångar är märkligt då det partiet säger sig värna om det småskaliga och landsbygden.

Noterbart är alltså att kommunalrådet inte har några betänkligheter alls över att föra folk bakom ljuset och försöka påskina att Alliansen inte stod bakom ett yrkande i en fråga som de alltså de facto själva genom sina egna sju röster helt avgjorde.

Protokollet från sammanträdet talar sitt tydliga språk, liksom kommunalrådets agerande.

Karl-Erik Olsson (S), Christer Grankvist (S)

Läs mer