Insändare

Karl Mårtensson: Kvinnor för fred – en filial till Kreml

Kommentar till Kvinnor för freds inlägg ”Är detta vad som främjar freden i vårt land?” i YA 18 november.
Europa • Publicerad 19 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk

Det är inte lite Kvinnor för fred fått om bakfoten.

EU var inget "fredsprojekt" utan en organisation för att varor och tjänster kan flyttas över gränser utan onödiga tullar. Det var det vi röstade om.

EU har ingen militär fredsstyrka men det talas om att skapa en nu. Och det beror på Rysslands ökande aggression mot framför allt Ukraina.

Ryssland har redan roffat till sig Krim och försöker, med hjälp av ukrainska medlöpare flytta sin gräns mot Ukraina längre västerut.

Om Sverige sänder militär är de obeväpnade och ska syssla med utbildning. Hur kan det vara konfliktökande åtgärd att hjälpa ett land att försvara sig?

Tror inte Kvinnor för fred att det har försökts medlas mellan Ryssland och Ukraina? Men man kommer ingen vart då den aggressiva parten spelar döva.

Det är totalt omöjligt för Kvinnor för fred att säga ett ont ord om Ryssland. Det visar med all tydlighet att denna organisation är en filial till Kreml.

Genom sitt gasbolag försökte Ryssland få fotfäste på Gotland. Det misslyckades men hade det lyckats hade Kvinnor för fred fått nära till sina röda kompisar.

Nu har ju Sverige fört över en ordentlig militär styrka på Gotland och den sortens "aggression " gillar jag.

Karl Mårtensson Ystad