GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kent Mårtensson och Kevin Rasmussen: Moderaterna har själva beslutat om elprisområdena

l en insändare för ett tag sedan blandar Ystadsmoderaternas Paula Nilsson glatt ihop frågor om elpriser, inflation och bränslekostnader med politiken på det lokala planet i Ystad. (Inget att fira om oppositionen vinner valet” i YA 29 juli)
Skåne • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den skånska flaggan vajar i vinden i marinan i Ystad.
Den skånska flaggan vajar i vinden i marinan i Ystad.Foto: Johan Nilsson/TT

Paula Nilsson (M) menar att om Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet vinner valet skulle Sverige med automatik få högre elpriser, högre inflation och högre bränslepriser. Detta är inget annat än ren populism.

Låt oss först ta reda på lite fakta innan vi kliver upp på de höga hästarna.

Vi har fyra elprisområden med syftet att inte konkurrens begränsa handeln med el. Kring detta kan man säkert ha olika uppfattningar, men det är så EU:s inre marknad fungerar. Det är exakt den marknad som moderaterna normalt hyllar, som sätter priset på el.

Det hör också till saken att elprisområdena infördes av den borgerliga alliansregeringen år 2011 eftersom det enda elprisområde som Sverige bestod av uppfattades som protektionistiskt och missgynnade exporten av el. Ett danskt bolag väckte frågan om att det svenska systemet stred mot EU:s inre marknad.

Därför blir det lite väl simpelt och undermåligt när Paula Nilsson skyller de höga elpriserna i södra Sverige på S, C och Mp. I själva verket är det Moderaterna själva som beslutat om de här elprisområdena, men detta faktum tycks dom helst vilja glömma.

Det är inte heller sant att Sverige har elbrist. Detta kan man enkelt konstatera genom att titta på nettoexporten av el. Sedan år 2011 har Sverige exporterat el i stor omfattning. De höga priserna på el i områdena 3 och 4 hänger samman med bristande överföringskapacitet i elnätet och bristande produktion av el i dessa områden.

Det enda svaret som Paula Nilsson (M) har är då att bygga mer kärnkraft, men frågan är vem som vill och kan finansiera en sådan utbyggnad. Tänker Moderaterna sig att bygga ett nytt kärnkraftverk utanför Ystad?

Det måste bli mer ordning och reda i den här debatten och vi får hoppas på att vi slipper fler populistiska och orealistiska utspel från Paula Nilsson, det finns gott om ämne gällande den kommunala politiken att skriva om istället för intetsägande valpropaganda.

Kent Mårtensson (S), Kevin Rasmussen (S), Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.