Annons
Insändare

Kent Mårtensson (S): Det moderatledda styret har gått på grund

På kommunfullmäktige nu i november behandlades årets viktigaste fråga, nämligen budgetbeslutet inför 2021.
Ystad • Publicerad 4 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristina Bendz (M) tvingas regera på oppositionens budget.
Kristina Bendz (M) tvingas regera på oppositionens budget.Foto: Moa Dahlin

Detta brukar vara årets längsta möte med debatter kring de olika förslag som majoritet och opposition har presenterat. Den här gången var budgetmötet präglat av restriktioner, med tanke på corona, och debatternas längd var kortare än vanligt.

Icke desto mindre blev det en mycket intressant debatt där Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna förhandlat sin budget med Sverigedemokraterna, mot löften om inflytande på densamma.

Annons

Mycket förvånande, eftersom Liberalerna tidigare uttalat att man inte tänker förhandla med Sverigedemokraterna. Nu sker det inför öppen ridå.

Kristina Bendz (M) anade att deras förslag kunde förlora och försökte blidka Göran Göransson (oberoende) med ytterligare medel till bun, men Göransson kontrade tidigt i debatten med att det inte handlade om pengar, utan om förtroende. Han har ju åkt ut i kylan för att han råkar ha egna åsikter som inte passar Moderaterna!

Mot denna högerbudget stod Socialdemokraternas, Centerns och Miljöpartiets budget med större satsningar på skola och äldreomsorg. Dessutom med rejäla satsningar på landsbygden.

Vid den slutliga omröstningen visade det sig oppositionens förslag fått flest röster och därmed är det S/C/Mp-budgeten som gäller för 2021.

Budgeten är det viktigaste instrumentet för att kunna styra kommunen. Nu är det andra gången under mandatperioden som det moderatledda styret tvingas arbeta efter oppositionens budget. Detta måste vara unikt.

Dessutom visar det på att styret kommer att få svårt att driva andra viktiga frågor i kommunen, eftersom man inte har majoritet. Inte ens med sin nära samverkanspartner Sverigedemokraterna.

Det har nu blivit uppenbart för alla och envar att det moderatledda styret har gått på grund och att skutan är på väg att sjunka. Jag ser med spänning fram emot vad kaptenen nu tänker vidta för åtgärder.

Kent Mårtensson (s), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons